SON DAKİKA
Tarih : 2019.11.23 16:59:52

Ekşi, Kıdemli Pilot Maaşı 100 bin TL

THY Genel Müdürü Ekşi, şu anda pilot olarak yeni işe başlayanların 20-25 bin lira maaş aldığına işaret ederek, 'Sonra en kıdemli olduğunuzda bu maaş 100 bin liraya kadar çıkıyor' dedi Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY'nin bu yıl da birçok kimsenin imreneceği kadar kâr edeceğini ifade ederek, bilinirlik araştırmalarında dünyada en çok bilinen ikinci havayolu şirketinin THY olduğunu vurguladı. Ekşi, "2003'te 65 uçağımız varken şimdi 347 uçağımız var" diye konuştu.

Girişimci İşadamları Vakfı'nın İstanbul'daki etkinliğine katılan Ekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz 2018'de 1 milyar 191 milyon dolar kâr ettik (esas faaliyet kârı). 2017'de 1 milyar 22 milyon dolar kâr ettik. Zaman zaman medyada 'THY zarar ediyor' şeklinde yazılıp çiziliyor. Bütün hava yolları Ocak, Şubat ve Mart aylarında zarar eder. Dolayısıyla siz bu ayları baz alıp da THY'yi karalamak isterseniz bilmeyenler açısından karalayabilirsiniz. Biz bu yıl da kâr edeceğiz."

Zarar açıklanan tek yıl

THY'nin, 2003'ten itibaren 1 yıl haricinde sürekli kâr eden bir hava yolu şirketi olduğunu anlatan Ekşi, "Sadece 2016'da zarar ettik. O yıl da Türkiye çok zorlu bir dönemden geçti. Sokaklarda bombaların patladığı, havalimanına canlı bomba saldırısının yapıldığı, darbe girişimin olduğu bir yıldı" ifadelerini kullandı. İstanbul Havalimanı'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bilal Ekşi, şunları söyledi: "Türkiye'nin İstanbul Havalimanı'na tartışmasız ihtiyacı vardı. Çünkü Atatürk Havalimanı 1.5 pistiyle artık kapasiteyi son 5 yıldır kaldıramaz durumdaydı.

Kapasite yetersizliğinden dolayı kuyruklanma oluyordu. Bu havada tur atma şeklinde oluyordu. İstanbul'a da bir havalimanı yapacaksanız şu anda yapıldığı yerden başka bu büyüklükte bir yer de yoktu." Ekşi, Türkiye ve dünyada büyük bir pilot açığı olduğunu belirterek, "Biz her sene 700-800 civarında pilot almak zorundayız. Bunun 200'ünü kendi okulumuzda yetiştiriyoruz.

Şu anda pilot olarak işe 20-25 bin lirayla başlıyorsunuz, sonra en kıdemli olduğunuzda maaş 100 bin liraya kadar çıkıyor. Uçak teknisyenliği alanında da ihtiyaç var. Şu an özellikle Orta Doğu ülkelerinden gelip Türkiye'deki iyi teknisyenleri kendi ülkelerine alıyor. Orada da çocuklar 3-5 bin Euro arasında maaşlar alabiliyor" dedi.

Yazarlar