SON DAKİKA
Tarih : 2021.03.18 16:55:43

Emirates, Yolcu Uçağıyla Kargo Taşıma Operasyonlarında Bir Yılı Geride Bıraktı

Emirates'in EK 2503 sefer sayılı uçuşu Dubai'den Kuveyt'e ilk kargo uçuşunu gerçekleştirdi. Bu sefer Boeing 777-300ER yolcu uçağıyla gerçekleştirilmiş olsa da, EK 2503 yolcu yerine Kuveyt'te acil ihtiyaç duyulan yaklaşık 34 tonluk bir uçak altı kargo taşımaktaydı.

Böylece, Emirates tarihinde ilk kez yolcu uçağıyla sadece kargo taşımış oldu. COVID-19'un Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından salgın ilan edilmesinden sadece dört gün sonra, EK 2503, dünyanın dört bir yanındaki topluluklarla salgın sırasında ihtiyaç duyulan temel tıbbi malzeme ve gıda malzemelerini sağlamak adına durmaksızın çalışan Emirates SkyCargo, bir yıl boyunca gerçekleştireceği 27,800'den fazla kargo uçuşundan sadece ilki olacaktı.

Emirates Kargo Kıdemli Başkan Yardımcısı Nabil Sultan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Hava taşımacılığı sektöründe imkansız görülenin Emirates SkyCargo tarafından gerçekliğe dönüşmesinin de ötesinde, operasyonun temel direklerinden biri haline gelmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Salgın öncesinde, toplam kargomuzun üçte ikisi yolcu uçaklarımızın alt kısmında taşınıyordu. 2020 Mart ayı başında COVID-19 nedeniyle uçuşların giderek daha fazla askıya alınması ve seyahat kısıtlamalarıyla birlikte, temel malzemeleri taşımak için bu pazarda yeterli kargo kapasitesi bulunmayacağını öngördük. 11 Boeing 777 uçağımızla sunduğumuz kargo kapasitesini artırmak ve kişisel koruyucu malzemeler, solunum cihazları, diğer ilaç ürünleri ve gıda malzemeleri gibi dünyanın dört bir yanından gelen acil talebi karşılayabildiğimizden emin olmak için, proaktif davranarak geniş gövdeli yolcu uçaklarımızı sadece kargo taşımak üzere kullanmak gibi radikal ve yenilikçi bir plan yaptık.

Bu yolcu uçaklarıyla kargo taşımacılığı konseptini geçtiğimiz sene, 16 Mart'ta, Kuveyt'e yaptığımız seferle denedik. Sonraki birkaç hafta boyunca, normal yolcu uçuşları tamamen askıya alındığında, kargo seferlerini neredeyse 90 yolcu uçağıyla kargo operasyonları için kullanacak şekilde artırmaya başladık. Ekibimiz sıfırdan yeni bir iş modeli geliştirmek için yorulmadan çalışarak ilgili merciilerden gerekli onayları aldılar, yeni bir uçuş ağı tasarladılar, yeni operasyon ve güvenlik kılavuzları hazırladılar ve dünya çapındaki müşterilerimizle iletişime geçtiler. Sosyal sorumluluk sahibi bir şirket olmaya özen göstererek temel malzemelerden oluşan kargoları pazarlara ulaştırdık ve aynı zamanda zorlu ekonomik koşullarda dünya çapında ihracatı da devam ettirdik. Yolcu uçağıyla kargo taşımacılığı stratejimiz, altı kıtada 125'ten fazla uçuş noktasına kargo taşıyarak, salgın sırasında operasyonlarımızın bel kemiğini oluşturdu. Ticaret ve tedarik zinciri açısından küresel bir kolaylaştırıcısı olarak dayanıklılığımızı ortaya koyduk. Seyahat kıstlamalarının kalkmasıyla ve büyümesiyle birlikte, kademeli olarak geleneksel modelimize dönmeye başladık ancak yolcu uçağıyla kargo taşımacılığı COVID-19 salgınında güçlü bir unsur olmaya devam etmektedir."

Emirates SkyCargo, kişisel koruyucu malzemeler ve temel malzemelerin taşınmasına yönelik küresel talebi karşılamak için, kargonun yolcu koltuklarına yolcu kabininin içindeki baş üstü dolaplarına yüklenmesi ve kargo taşımak için daha fazla yer açmak adına Ekonomi Sınıfı'ndaki koltukları sökülen Boeing 777-300ER uçaklardan oluşan "mini kargo uçaklarını" hayata geçirilmesi dahil, yolcu uçağıyla kargo taşımacılığı alanında başka yeniliklerle birlikte hizmetlerini sürdürdü. Emirates SkyCargo halihazırda kargo taşımacılığı için 16 Boeing 777-300ER mini kargo uçağına sahiptir.

Yazarlar