SON DAKİKA
Tarih : 2021.11.12 23:51:11

Emirates Grup Şirketleri 2021-22 Yarı Yıl Performansını Açıkladı

Emirates Şirketler Grubu’nun gelirleri 2021-22 mali yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre %81 oranında artarak 13,7 milyar AED’den (3,7 milyar ABD Doları) 24,7 milyar AED (6,7 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı. Gelirlerdeki bu güçlü yükselmede, ülkelerin COVID-19 aşılama programlarında yol kat etmelerinin ardından dünya genelinde seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesine bağlı olarak havayolu taşımacılığına olan talepteki artış etkili oldu.

Grup 2021-22 mali yılının ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemindeki 14,1 milyar AED (3,8 milyar ABD Doları) zarara kıyasla önemli bir iyileşme ile 5,7 milyar AED (1,6 milyar ABD Doları) net zarar açıkladı. Grubun geçen yılın aynı döneminde -43 milyar AED (12 milyar ABD Doları) olan FAVÖK marjının bu yıl etkileyici bir toparlanmayla 5,6 milyar AED (1,5 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşmesi, havayolunun faaliyet kârlılığı açısından oldukça güçlü bir noktada olduğunu gösteriyor. Grubun nakit durumunun 31 Mart 2021'de 19,8 milyar AED (5,4 milyar ABD Doları) iken 30 Eylül 2021'de 18,8 milyar AED (5,1 milyar ABD Doları) seviyesinde kalması ise sağlıklı nakit akışının devam ettiğini gösteriyor.

Emirates Havayolu ve Grup Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum şunları ifade etti: “2021-22 mali yılına başlarken tüm dünyada daha önce benzeri görülmemiş bir ölçekte COVID-19 aşılama programları uygulanmaya başladı. Ülkeler seyahat kısıtlamalarını gevşetmeye devam ettikçe Grup genelinde operasyonlarda ve talepte artış yaşadık. Bu artış yaz sezonunda daha da hızlandı ve kış sezonunda ve sonrasında ise artmaya devam edecek. “Güçlü performanslar sergilemeye devam eden kargo taşımacılığı ve yer hizmetlerimiz, yolcu hizmetlerini hızlı bir şekilde yeniden başlatmamızı sağladı. Faaliyetlerimizin pandemi öncesi seviyelere gelmesi için oldukça fazla yol kat etmemiz gerekse de 2021-22 yılının ilk yarısında elde ettiğimiz sağlıklı gelirler ve sağlam nakit dengesi toparlanma yolunda iyi bir ilerleme kaydettiğimizi gösteriyor.

Şeyh Ahmed sözlerine şöyle devam etti: "Devamlı destekleri için yolcularımızın yanı sıra, uluslararası havayolu taşımacılığının güvenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gösterdikleri çabalardan ötürü havacılık ve seyahat sektöründeki tüm paydaşlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Tarihimizde bugüne dek karşılaştığımız en zorlu dönemi aşma ve toparlanma kabiliyetimiz, Emirates ve dnata'nın güçlü markalarından, yüksek kalitedeki ürün ve hizmetlerinden, dijital ve inovasyon yeteneklerinden ve sıra dışı çalışanlarından ileri geliyor. İşimizi geleceğe taşımak için daha yalın süreçler ve geçen aylarda uygulamaya geçirdiğimiz yeni teknolojik olanaklarımızla birlikte grubumuzun temel faaliyet alanlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz."

Emirates Şirketler Grubu, sahip olduğu güçlü nakit rezervi, şirket sahibi ve geniş finans toplulukları aracılığıyla finansmana olan erişimi sayesinde COVID-19'un havacılık ve seyahat sektörlerinde yol açtığı benzeri görülmemiş sıkıntılarda iş ihtiyaçlarını desteklemeyi başardı. 2021-22 yılının ilk yarısında şirket sahibi, öz sermaye yatırımı yoluyla aktardığı 2,5 milyar AED (681 milyon ABD Doları) ile havayolunun toparlanmasını desteklemeye devam etti.

Emirates Şirketler Grubu’nun çalışan sayısı 31 Mart'a kıyasla %2'lik küçük bir düşüşle 30 Eylül 2021 itibariyle 73.571 kişi oldu. Gelecek aylarda gerçekleşmesi beklenen kapasite ve iş faaliyetleri artışına paralel olarak Emirates ve dnata, iş gücü gereksinimlerini karşılamak amacıyla daha önce izne çıkardığı veya işten çıkardığı eski çalışanlarına öncelik vererek hedefe yönelik personel alımı çalışmalarına başladı.

Yazarlar