SON DAKİKA
Tarih : 2023.04.06 17:20:03

En Prestijli Ödülü Alarak ABD’den Şampiyon Döndüler

İSTEK Okullarının “ISTECH Robotics Society #5993” Takımı, FIRST’ün en prestijli ödülü olan FIRST IMPACT ödülünü alarak ŞAMPİYON oldu. 25-26 Mart tarihlerinde gerçekleşen FIRST Robotics Competition - San Diego Regional’a Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Çin, Tayvan ve İsviçre’den toplam 53 takım katıldı.

ISTECH Robotics Society #5993, diğer takımlara örnek olan ve FIRST'ün misyonunu en iyi şekilde hayata geçiren takıma verilen en prestijli ödül olan FIRST Impact ödülünü kazanarak, uluslararası arenada şampiyonluğa imza attı. Takım, kazandığı bu başarıyla Houston’da gerçekleşecek Dünya Şampiyonası “FRC Championship”e katılmaya hak kazandı.

FIRST IMPACT ÖDÜLÜ NEDİR?

FIRST Impact Ödülü FIRST‘ün en prestijli ödülüdür ve diğer takımların örnek alabileceği bir modeli en iyi temsil eden ve FIRST‘ün misyonunu en iyi şekilde somutlaştıran takımı onurlandırır. Bu ödül, FIRST Robotics Competition’ın ana odağını, bilim ve teknolojiye daha fazla saygı ve onur duyulmasını sağlayacak şekilde kültürü dönüştürme ve günümüz gençliğini bilim ve teknoloji liderleri olmaya teşvik etme nihai hedefi üzerinde tutmak için oluşturulmuştur. FIRST Impact ödülü için yarışan takımların sezon boyunca oyunun zorluklarına uygun bir robot inşa etmiş olmaları beklenmektedir. Jüri, sadece robot tasarımı ve yapımı döneminden farklı olarak, takımların ortak bir hedef doğrultusunda birlikte çalışan insanların deneyimine odaklanır.

11 FLA sınıf öğrencisi Ali Emir Karaman, yarışmaya hazırlanma ve ödülü kazanma deneyimini şöyle anlattı:

Bu sezona, yıllardır hayalini kurduğumuz bu ödülü alma hevesiyle başladık. FIRST Impact ödülünü alabilme yolundaki ilk adım olan makale yazma sürecinde takımca bu hayali gerçekleştirmek adına çok çalıştık. Makalemizde takım yapımızı, yaptığımız sosyal sorumluluk projelerini ve STEAM’i yayma konusundaki çalışmalarımızı anlattık. Makaleyle beraber ödüle başvurmanın heyecanından sonra turnuva sırasında gerçekleşen ödül sunumu için hazırlıklara başladık. Birçok provadan sonra sunumumuzun da iyi geçmesiyle umudumuz daha da arttı. En prestijli şampiyona ödülü olan FIRST Impact, ödül töreninin sonunda açıklandığından, almak için tüm sezon boyunca takımca emek harcadığımız ödülümüzü beklerken hissettiğimiz heyecan içimize sığmıyordu diyebilirim. Hepimizin kalbinden geçen o ödülün sahibi olduğumuz açıklandığında gözlerimizden akan mutluluk yaşları paha biçilemezdi. Sonucunda hayalimizdeki ödüle ulaştığımız bu yolda bize destek olan ve yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ederiz! Ali Emir Karaman, "Uluslararası bir yarışmada ülkemizin bayrağını gururla dalgalandırıp, marşımızı var gücümüzle okuduğumuz bir yarışmada alabileceğimiz en prestijli ödülü aldık. Bu ödül, bize inanan destekçilerimiz, özveri ile çalışan takım üyelerimizin, elinden geleni ardına koymayan mentörlerinizin yardımı ile alınmış bir ödüldü. Ülkemizi başarıyla temsil ettiğimiz için çok mutluyuz. Elde ettiğimiz bu büyük başarı bize ve gelecek üyelerimize büyük bir ilham kaynağı olup ülkemizi uluslararası boyutta gururlandırmaya devam edeceğimize olan inancımız tam" şeklinde konuştu.

10 F sınıf öğrencisi Tuna Topaloğlu, yaptıkları robotu şöyle anlattı:

Biz robotumuzu her zaman basitlik,mühendislik,kullanışlı olması ve hafiflikten yola çıkarak yaparız. Bu yıl 3 grup halinde 3 farklı varyantta 3 robota çalıştık. İlk robotla ilgili araştırmaların ardından ağırlık konusunda büyük sorunlar yaşayacağımızı düşündük ve 2. prototipteki yaptığımız araştırmalar sonucunda bunda da ağırlık ve kullanışlı olması konusunda çokça sorun yaşayacağımızı anladık sonrasında Varyant 3 yani şu an kullandığımız robot fikri ortaya çıktı. Bu robotta özellikle hafifliğe özen gösterdik normalde robotlar profillerden oluşur fakat biz robotumuzda profil kullanmadık. Bizim robotumuzda kullandığımız sac levhalar endüstriyel olarak kesilip içi boşaltılmıştır. Bu fikir de karar kılmamızın bir diğer nedeni ise Arşimet’in “Bana bir kaldıraç verin dünyayı yerinden oynatayım.” sözünden yola çıkarak kaldıraçın destek noktasını hareket ettirirsek ne olurdu diye düşündük ve bize bunun mantıklı gelmesi ile çizim sürecine başladık. Arkada ve önde farklı mekanizmalar kullanmamızın nedeni ise mekanizma konusunda deneyimlerimizi arttırmaktı. Bu sene her robotta gördüğümüz büyük sorunlardan olan iki tanesi ağırlık ve denge sorunu. Bundan dolayı bu sene hafifliğimize ve ağırlık merkeziyle stabilitemize çok çalıştık.

Ağırlık merkezimizi aşağıda ve ortada tutmaya özen gösterdik. Montaj ve testlerinden sonra çizdiğimiz robot sonucunda verilen tüm görevleri yapabiliyoruz. Robot fikrinin ortaya çıkışından son vidayı sıkana kadar geçirdiğimiz haftaların bana ve takıma kattıkları paha biçilemez. Hayatımda unutmayacağım zamanlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu takımın bir parçası olmaktan her zaman gurur duydum ve hayatım boyunca gurur duyacağım. İSTEK Okulları Bilişim ve Teknoloji Koordinatörü Serkan Aydın ise kazandıkları başarıyla ve yarışma süreciyle ilgili: “Bu ödülde geçmişten bugüne bu takımın bir parçası olan tüm öğrencilerimizin emeği ve özverisi var. Aylarca süren hazırlık süreci sonucu alınmış gibi dursa da aslında bu ödül takımın kurulduğu 2015 yılından beri ortaya konan emeğin karşılığı olan bir ödül. Bu ödülü ABD San Diego’da almak, bayrağımızı orada gururla dalgalandırmak ve öğrencilerimizin bilim, teknoloji ve mühendislik becerilerini muhteşem bir şekilde harmanlamalarının şampiyonluk ile taçlandırılmasını görmek paha biçilemez bir histi. Bizlere bu gururu yaşatan geleceğimizin umudu öğrencilerimize teşekkür ediyor, hayatları boyunca bilimin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında yürüyecek öğrencilerimizle ayrı ayrı gurur duyuyorum.” dedi.

Yazarlar