SON DAKİKA
Tarih : 2022.01.08 01:41:19

Erdoğan Milli Muharip Uçak İçin Tarih Verdi: 2023’te Hangardan Çıkacak

"Muharip uçağımızı tüm dünya görecek" Başkan Erdoğan, MMU'nun kalbi olacak Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar tanıtımında konuştu. Başkan Erdoğan: “İHA istedik vermediler, Bayraktar'ı, Anka'yı, Akıncı'yı yaptık. Mühimmat vermediler, MAM'ı, SOM'u, TEBER'i yaptık. Milli muharip uçağımızı da 2023'te hangardan çıkartıp bütün dünyaya göstereceğiz.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kahramankazan'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen "Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni"nde konuştu. 750 PROJE: Ülkemizde 20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bugün 750'yi geçerken, bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı da 56'dan 1500'e çıkmıştır. Savunma sanayi projelerinin bütçesi 5,5 milyar dolardan 75 milyar dolara, sektörün yıllık cirosu 1 milyar dolardan 10 milyar dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 milyar 224 milyon dolara yükselmiştir. VERMEDİLER, BİZ YAPTIK: İnsansız hava aracı istedik, vermediler. Biz de Bayraktar'ı, ANKA'yı, Akıncı'yı, Aksungur'u yaptık. Mühimmat istedik, vermediler. Biz de Mam'ı, Som'u, Teber'i yaptık. Füze istedik, vermediler. Biz de Bora'yı, Atmaca'yı, Bozdoğan'ı yaptık. Hava savunma sistemi istedik, vermediler. İlk etapta başka ülkeden aldık, şimdilik HİSAR'ları yaptık, yakında SİPER'i ve daha ötesini de tamamlayacağız.

2029'DA GÖKLERDE:

Açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz mühendislik merkezi milli muharip uçak merkezimizin inşallah kalbi olacaktır. Milli muharip uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstereceğiz. 2025'te ilk uçuşu gerçekleştirilecek ve Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. UZAY ÇALIŞMALARI: Uzay sistemleri entegrasyon ve test merkezine destek güç olacak yeni bir merkezi de devreye sokuyoruz. 700'den fazla mühendisimizin görev yapacağı Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin uzay yolculuğuna çok önemli katkı sunacaktır.

16 YENİ TESİS:

Ankara Uzay ve havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi, kısa adıyla HAB'ı TUSAŞ'ın hemen yanındaki 730 hektarlık bir alanda faaliyete geçirdik. HAB ile uzay ve havacılık alanlarında kendi sanayimizi desteklemeyi, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamayı, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yatırımı tamamlanmış 18 tesis, yatırımı devam eden 57 tesis bulunuyor. İnşası tamamlanan 16 tesisimiz ile OSB Yönetim binamızı da bugün hizmete açıyoruz. 150'si sanayi kuruluşu olmak üzere 300 işletmeye ev sahipliği yapacak HAB'ın istihdama katkısı 15 bin kişiyi bulacaktır. Milli Muharip Uçağı (MMU) maketi MMU Mühendislik Merkezi ve Kompozit Üretim Binası önünde sergilendi.

2 BİN 300 KİŞİ ÇALIŞACAK

MMU mühendislik binasının inşaat maliyeti 220 milyon TL olurken merkezde 2 bin 300 kişi çalışacak. Yüksek güvenlikli ve teknoloji ile donatılan MMU binasında mühendisler dışarıya bağlı kalmadan tüm aktivitelerini de bina içerisinde gerçekleştirebilecek.

UZAY SİSTEMLERİ MERKEZİ

Uzay Sistemleri Mühendisleri (USM) Merkezi, 31 milyon TL yatırım aldı ve 390 günde tamamlandı. Uzay alanındaki tasarım faaliyetleri ve donanım üretimleri için kurulan merkezde açık ofisler, toplantı odaları, class 10 bin ve class 100 bin temiz odaları, yemekhane gibi alanlar yer alıyor. Merkezde 718 kişi görev yapacak.

 

Yazarlar