SON DAKİKA
Tarih : 2022.01.03 00:38:14

Fransa’ya Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi Satışına Onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fransa’ya 1,3 milyar dolarlık Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) ve Gelişmiş Yakalama Donanımı (AAG) satışını onayladı. Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sisteminin (EMALS) Fransa Hükümetine Yabancı Askeri Satışı, Gelişmiş Yakalama Donanımı (AAG) ve ilgili ekipmanın tahmini maliyeti 1,321 milyar dolardır. Fransa Hükümeti bir adet Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) satın almayı talep etmişti.

Bunun yanı sıra 2 adet fırlatma düzeneği, bir adet Gelişmiş Yakalama Donanımı (AAG) ve 3 adet motor konfigürasyonunun satışı da kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca anlaşmaya karada yapılan testler ve test yedekleri, gemi kurulumu, test ve sertifika desteği, gemi üstünde kullanılacak yedek parçalar, özel destek ekipmanı, çok amaçlı yeniden yapılandırılabilir eğitim sistemi, operatör ve bakımcı eğitimi, entegre elektronik teknik kılavuzlar, çizimler ve arayüz kontrol belgeleri, teknik destek, müteahhit firmadan mühendislik teknik hizmetleri ve diğer unsurların lojistik ve program desteği dahildir. Muhtemel satışın toplam maliyeti ise 1,321 milyar dolar.

Bildiriye göre önerilen bu satış, siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için Avrupa’da önemli bir güç olan NATO müttefikinin (Fransa) güvenliğini artırmaya yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyecektir. Washington’a göre bu satış; Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa arasında birlikte çalışabilirliğin devamı ile sonuçlanacak. EMALS ve AAG sistemleri, Fransa’nın yeni nesil uçak gemisi programına dahil edilecek ve Fransa bu ekipmanı silahlı kuvvetlerine dahil etmekte zorluk çekmeyecektir. Dahası mevzubahis ekipmanın ve desteğin önerilen satışı, bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecektir. Kongre’ye bildirilene göre, önerilen satışın ana yüklenicileri San Diego, Kaliforniya merkezli General Atomics-Electromagnetic Systems Group ve Newport News, Virginia merkezli Huntington Ingalls Industries olacak.

Bu potansiyel satışla bağlantılı ve komplikasyona sebebiyet verebilecek bilinen başka bir anlaşma bulunmamaktadır. Satışın uygulanması, yaklaşık 40 adet ABD Hükümeti personeli ve müteahhit firma temsilcilerinin 2033-2038 yılları arasında yılda 10 hafta Fransa’da sistem kurulumu, devreye alma, sertifikalandırma, uçak uyumluluk testi, uçuş güvertesi sertifikasyonu ve deniz denemelerini icra etmek adına bulunmalarını gerektirecek. Yetkililere göre bu satışın, ABD savunmasının hazırlık durumu üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Yazarlar