SON DAKİKA
Tarih : 2018.08.25 11:07:47

Göklerde Başlayan Hayatı Uçaklarda Sürüyor

Türk Hava Yolları’nın 85. yıl reklamında bir bebeğin doğumuna yardım eden kabin memuru olarak izlediğimiz Erkan Geldi 1990 senesinde dünyaya gözlerini uçakta açmış bir bebek, bugünlerde ise genç bir kabin memuru...
 
Türk Hava Yolları göklerdeki yolculuğunda 85. yılını kutlarken bu 85 yılda yüz binlerce yolcu, milyonlarca anı taşıdı. Bazı anılar ise şüphesiz unutulmaz. Tıpkı Erkan Geldi’nin ve ailesininki gibi. Bundan 28 yıl önce dünyaya gözlerini İzmir-Frankfurt uçağında açan Geldi, bugünlerde THY’de kabin memuru olarak çalışıyor. Atatürk Havalimanı’nda bir araya geldiğimiz Erkan Geldi ile ilginç hikayesini ve THY’nin 85. yıl reklam filminde oynamasını konuştuk.
 
Fatma Geldi 9 Eylül 1990’da İzmir-Frankfurt uçağına bindiğinde hamileydi. Elinde uçmasına engel bir durumunun olmadığı yönünde doktor raporu mevcuttu fakat uçak inişe geçmek üzereyken Fatma Hanım’ı ve o yolculuğu gerçekleştirenleri tatlı bir sürpriz bekliyordu. O hikayenin kahramanı Erkan Geldi annesinin yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Annem ilk kez uçuyor uçakta doğum yaptığı esnada. Normal uçabilir doktor raporları da var. Büyük ihtimalle ilk uçuşu olması, tek başına seyahat etmesi, babamın da yanında olmaması sebebiyle korkmuş. Korkunca da sancısı başlamış. Kabin memurları hemen yardımına koşmuş. Uçakta bir de doktor varmış onun da yardımıyla doğum gerçekleşmiş.”
 
“Bilet alırken işe başvurdum”
 
Erkan Geldi’yi kendi hikayesinin de konu edildiği THY’nin 85. yıl reklam filmiyle tanıdı. 28 yaşındaki Geldi THY’de kabin memurluğuna uzanan hikayesini şu sözlerle aktarıyor: “Bilet almak için THY’nin sitesine girmiştim. Bilet alırken ilanı gördüm. Tam da üniversiteden mezun olacağım zamanlardı. Dil mezunu olduğum için çok fazla alanınız olmuyor. Öğretmenliği de pek düşünmüyordum. Uçakları çok seviyordum zaten. Neden uçaklarda çalışmayayım diye düşündüm ve başvurdum. Spontane gelişti.”
 
Geldi ailesi oğullarına dünyaya geldiği uçağın kaptan pilotluğunu yapan Erkan Süzer’in adını vermiş. Erkan Geldi ise çok istemesine rağmen Süzer ile henüz tanışamamış. “THY’de çalışmaya başlayınca Erkan Bey’i sormuştum tanışma fırsatım olur diye. Ben burada çalışmaya başlamadan     2-3 yıl önce emekli olmuş. Ulaşmaya çalıştım fakat ulaşamadım dolayısıyla kendisiyle henüz tanışamadım” diyor.
 
“İleride çocuklarıma anlatırım”
 
THY’nin 85. yılı reklam filminde bir doğuma tanıklık eden kabin memuru rolünde görünen Erkan Geldi anısının ölümsüzleştiği reklamı şu sözlerle anlatıyor: “THY’de akılda kalan başlıca olaylar konuşuluyor reklam için.. Sonrasında Erkan oynasın hem kendi hikayesi deniyor. Beni aradılar “böyle bir şey düşünür müsünüz?” diye. Ben de değişiklik olur diye düşündüm. Benim için de ilginç bir anı olur. İlerde çocuklarıma anlatırım dedim ve kabul ettim. Orada bulunmak güzeldi. Annemin o an neler yaşadığını reklam filmini çekerken daha iyi görebilmiş oldum.” Pek konuşkan biri olmadığını söyleyen Geldi, THY’de kabin memurluğu için geldiği mülakatta ilginç doğum hikayesini konu etmediğini fakat eğitim döneminde durumdan haberdar olan arkadaşları sayesinde hikayesinin yayıldığını ve hocaların ilgisini çektiğini ve kurumda bilinir hale geldiğini söylüyor.
 
 
“En büyük hedefim mutluluk”
 
Öğretmenlik mezunu olan Geldi, öğretmenlik vasıflarına sahip olmadığını kabin memurluğu yapmasaydı da öğretmenlik yapmayacağını söylüyor ve ekliyor: “Pilot olmak gibi bir hayalim yok. Olursa olur belki ama illa da pilot olacağım diye bir çabam yok. Uçmaktan çok memnunum. Sevdiğiniz işi yapmak insanı mutlu eder. Ben sevdiğim, mutlu olduğum işi yapıyorum. Olduğunuz yerde mutluysanız daha fazlasına gerek var mı? Fazlasının eksikliğini hissetmiyorum. En büyük hedefim mutluluk diyebilirim.”
 
36. haftadan sonra uçmak yasak
 
Hamile olarak uçmanın belli sınırları olsa da gökyüzünde tatlı telaşlar yaşanmaya devam ediyor. THY verilerine göre 1990 yılında Türk Hava Yolları uçuşu esnasında dünyaya gelen Erkan Geldi’den sonra havada hayata gözlerini açan bir diğer bebek 7 Nisan 2017’de doğan Kadiju. THY’nin hamile yolcuların uçuşlarıyla ilgili belli kuralları var. Hamileliğinin 28. haftasına henüz girmeyen yolcular doktor raporu almadan seyahat edebilir. Tek bebeğe hamile olan ve hamileliğinde 28. haftanın başı ile 35. haftanın sonu arasında olan yolcularım “Uçakla seyahatinde sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı doktor raporuyla uçuşa katılabilir. Aynı şekilde birden fazla bebek bekleyen ve hamileliğinde 28. haftanın başı ile 31. haftanın sonu arasında olan yolcular için de bu rapor gereklidir. Hamileliğinin 36. haftasına giren ve tek bebek taşıyan yolcularla hamileliğinin 32. haftasına giren ve birden fazla bebek taşıyan yolcular doktor raporları olsa bile uçuşlara kabul edilmiyor.

 

 

Kaynak: Milliyet

Yazarlar