SON DAKİKA
Tarih : 2020.07.18 01:38:53

Hava Yolu Şirketleri Yeni Rotalar Çizmeye Çalışıyor

Kovid-19 etkilerinin en sert hissedildiği sektörlerden biri olan hava yolu taşımacılığı zor günler geçiriyor. Devlerin bile muaf kalamadığı bu krizde her şirket kendi rotasını çizmeye çabalıyor. Uluslar arası Hava yolu Taşımacılığı Birliği verilerine göre pandemi döneminde iptal olan uçuş sayıları 7,5 milyonu aşarken, bu durgunluğun şirketlere verdiği zarar 85 milyar dolara yakın. Üstelik 2020 beklentilerine göre şirketlerin gelirlerinde 410 milyar dolara yakın kayıp öngörülüyor.

DEVLET Mİ, DESTEK Mİ?

Bu rakamlarla baş edemeyen havayolu şirketlerinde çıkış yolları çeşitlilik gösteriyor. En sık başvurulan çözüm rotası ise devlet yardımları. Alman devi Lufthansa bu konuda başı çekenlerden. Avrupa Birliği ile süren görüşmelerin sonunda 9 milyar euro’luk destek planına ulaştı. Alman hükümeti tarafından sağlanacak destek sonunda hükümetin şirketteki payı yüzde 20 olacak. Ancak her isteyen devlet desteğine ulaşamıyor.

İngiliz havayolu şirketi Virgin Atlantic ve sahibi Richard Branson’ın hükümete yaptığı çağrılar reddedildi. İngiliz hükümeti Branson’ın şirketinin bugüne dek “vergi cenneti” olarak bilinen adalarda operasyon yürüttüğünü vurgulayarak, halktan toplanan vergiler ile yapılacak bir kurtarma planının tepki çekeceğini ifade etti. Hükümetten aradığını bulamayan Branson, alternatif kaynaklara ve yeni hissedarlara yönelerek 1,5 milyar dolarlık bir kurtarma planına ulaştı.

ABD hükümeti ise hava yolu şirketleri için Mart ayında ayırdığı 32 milyar dolarlık yardımı artırmayı planlıyor. Kongrede süren görüşmelerde sektörde beklenen istihdam kayıplarını engellemek için yeni bir kurtarma bütçesinin gerekliliği tartışılıyor. American Airlines 15 Temmuz’da çalışanları ile iletişime geçmiş, 25 bin kişinin işten çıkarılabileceği uyarısında bulunmuştu. Yine Amerikan şirketi olan Delta’da ise istihdam kayıplarının 17 bine ulaşması bekleniyor. ABD hava yolu şirketleri işçi çıkarmaya Ekim ayında başlayabilir.

OPERASYONLAR AZALIYOR

Destekler ve istihdam kayıplarının yanı sıra şirketlerin başvurduğu bir çözüm de operasyonları azaltmak. İngiliz hava yolu şirketi British Airways, Boeing 747 jumbo jetlerininin uçuşunu durduğunu açıkladı. British Airways 747 modelinin en çok kullanıldığı hava yolu şirketi olarak öne çıkıyor. Amerikan şirketleri American Airlines ve JetBlue’da düşük talepli bu dönemi atlatabilmek için ortak çalışacaklarını ve uçuş paylaşacaklarını açıkladı. Pandeminin şirketere olan etkisinin özellikle ikinci çeyrek bilançolarında daha da netleşmesi bekleniyor.

Yazarlar