SON DAKİKA
Tarih : 2019.12.25 15:21:01

Havacılığın Bir Bilen’i, Alkışlarla Kovaladılar

HAVACILIĞIN ‘BİR BİLEN’İ’, “ALKIŞLARLA KOVALADILAR.”

“ SANIRIM ÇÖZÜM HALLOLDU"

MAX’LARIN KADERİ… 

Siyaset dünyamızın renkli simalarından birisi olan Rahmetli Süleyman Demirel’in bir lakabı da ‘Bir Bilen’di. O siyasetin bir bileniydi. İşte havacılık dünyamızın da ‘Bir Bilen’i var. İzin verirseniz adını yazmayacağım. Şimdilik bende kalsın. 

Ama onu bilenler iyi bilir…

O gerçekten havacılık dünyasında en üst düzeylerde görevler yapmış, bu görevlere tulum giyerek gelmiş, uçakları en küçük vidasına kadar söküp yeniden monte edebilen, trilyonluk uçak alımlarına imza atan, dürüstlük ve çalışkanlık timsali ve şimdi de emekliliğin tadını küçük yazlığında geçiren ‘Bir Bilen’. Biliyorsunuz peş peşe yaşanan iki ölümcül kaza sonrası geçtiğimiz mart ayından bu yana uçuşuna izin verilmeyen ve uçuşlara tekrar ne zaman başlayacağı belli olmayan Boeing 737 MAX uçakları hakkında son yaşanan CEO’nun istifası ve THY’nin açacağı mahkeme konusu var. Gazetecilik damarım depreşti rahat duramadım biraz aydınlanmak için telefonla kendisini aradım. Eski rahatlığında cevapladı. Ben de sizleri bilgilendireyim dedim. İşte konuşmamız.

“ALKIŞLARLA KOVALADILAR”

- “ Abi sen şu anda yönetimin başında olsan ne yapardın?”

- “ Yapacak hiçbir şey yok.”

- “Peki THY, sonunda Boeing’i mahkemeye verme kararı almış.”

- “ Bence mahkeme hikaye. Yapılan kontrat çok iyi incelenmeli. O kontratın maddeleri arasında ince nüanslar vardır.”

- “Abi pekala iki gün önce Boeing’in CEO’su istifa etti. Düşüncen?”

- “ Ne istifası Faik! Adamı kovalamışlar. Daha doğrusu,

“ALKIŞLARLA KOVALAMIŞLAR”.

- “ Bizdeki teslim alınan uçakları ne durumda? “

- “ Biliyorsun 12’si burada, 12’si Amerika’da. Boeing normal imalat sırasında ayda 42 tane MAX yapıyordu.”

UÇAKLAR OTOPARKTA.

Bizim ‘Bir Bilen’ şu anda Boeing’in imal edip de yerde beklettiği tam 400 adet MAX’ın çalışanların araçlarını koyduğu Oto Parkta olduğunu söyledi. Önce inanamadım. Google’dan tarayınca uçakların gerçekten oto parkta, otomobillerin yanında park etmiş haldeki fotoğrafını alıp yukarıya koydum. Dikkatli bakarsanız uçakların önünde ve yanındaki otomobilleri görürsünüz.

Neyse gelelim iyi habere. Bizim bir bilen çözüm konusunda sorduğum soruyu ise şöyle cevapladı: “ Çözümün halledildiğini zannediyorum. Yazılım ve program konusu her halde halloldu ki adamlar daha yeni Sun Express firmasına 10 adet MAX sattılar. Teslimat sanırım Mart ayı. Lufthansa’nın yan kuruluşu Sun Express’in yöneticileri, bir şey duydular ki 1,2 Milyar Dolarlık bu yeni siparişi verdiler. Yani işin açıklanmasını yeni CEO’ya bıraktılar demek.

Bizim, Türkiye’de bekleyen MAX’lar için yeni yapılan yazılımın ve programın yüklenmesi çok kısa sürede bitirilir. Ancak bu programla birlikte parça desteği gerekirse o zaman biraz süre alabilir. Tabi Amerikan Federal Havacılık İdaresi, FAA, bu konuda çok hassas. Çok ince eleyip sık dokuyor. En ufak ayrıntıya kadar kontrol ediyorlar. Tabi bu arada özellikle Çin ve Avrupa sivil otoritelerinin de onayı bekleniyor. Yani anlayacağın İlkbahar’ı bekleyeceğiz gibi.” Teşekkür ettim, sağlıklı günler dileyerek telefonu kapattım. Bizim ‘Bir Bilen’ böylece havacılık literatürüne de yeni bir terim kazandırdı:

“ALKIŞLARLA KOVALADILAR”

Yazarlar