SON DAKİKA
Tarih : 2021.11.13 17:05:55

Havacılıkta İngilizce Dili Neden Önemlidir

Pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin dünya çapında açık ve verimli bir şekilde iletişim kurabilmesi için evrensel bir havacılık dilinin kullanılması gerekiyor. Her iki taraf da, güvenli ve verimli operasyonların sağlanmasına yardımcı olan uçak, uçuş, mürettebat üyeleri ve yolcuların yanı sıra diğer dış faktörler ve durumsal farkındalık hakkında önemli bilgiler alışverişinde bulunmak için birlikte çalışır.

Yanlış iletişim ve dil engelleri, uçuş güvenliğini ciddi şekilde etkileyebilecek ve uçaktakileri riske atabilecek insan hataları olduğundan, ICAO, uluslararası uçuşlara hizmet veren ve işleten pilotlar ve hava trafik kontrolörleri için İngilizce dil yeterlilik şartlarını belirledi. 1944'teki Chicago Konvansiyonu'nda gökyüzünün dili olarak İngilizce seçilmiş olmasına rağmen, ICAO ilk olarak Eylül 1998'de pilotlar ve hava trafik kontrolörleri için dil yeterliliğini ele almaya başladı. 2008'de, pilotlar için gereksinimlerin bir parçası olarak bir İngilizce dil yeterlilik testi kuruldu ve hava trafik kontrolörlerinin tam nitelikli olması karara bağlandı.

Havacılık İngilizcesi, dünya çapında fonetik alfabesi, belirli terminoloji ve deyim ve filmlerde veya bir uçuşta muhtemelen duyduğumuz evrensel jargonla bilinir. Ancak havacılık terimleri eğitimlerede her iki tarafında öğrenmesi sağlanır. Dilin çoğu teknik olsa da, özellikle acil bir durumda, temel mesajları mümkün olduğunca açık, hızlı, kesin ve doğal olarak iletmek için işlevsel İngilizce bilgisi gereklidir. Pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin iletişim kurabileceği standart bir dile sahip olmanın bir başka avantajı da, aynı hava sahasında uçan pilotların hava trafik aktarımlarını izleyebilmesi ve durumsal farkındalığı artırabilmesidir.

İngilizce dil yeterliliğini değerlendirmek için kullanılan farklı dil seviyeleri vardır. ICAO dil derecelendirme ölçeği 1-6 arasında değişse de, seviye 4 (genişletilmiş seviye) ve seviye 6 (uzman seviyesi) ile operasyonlar için minimum seviye gereksinimidir. Yeterlik seviyesinden bağımsız olarak, test, telaffuz, cümle yapısı, kelime bilgisi ve akıcılığa ek olarak dinleme, anlama ve konuşma becerilerini değerlendirir.

Testin geçerliliği, edinilen yeterlilik düzeyine bağlıdır. Anadili İngilizce olan ve uzman düzeyinde (6) dile hakim olanların yeniden değerlendirilmesine gerek yoktur. 4. seviyedekiler her üç yılda bir, 5. seviyedekiler ise her beş yılda bir test yapmak zorundadır. Emniyet, havacılıkta bir numaralı önceliktir ve etkili iletişim, katkıda bulunan bir faktördür. Pilotlar ve hava trafik kontrolörleri arasındaki dildeki hafif yanlış anlamalar, mesajın anlamını etkileyebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir engel haline gelebilir.

Yeterli İngilizce bilgisini göstermek için dil yeterliliği gerekliliklerinin getirilmesi, hata veya yanlış yorumlama için daha az yer olduğundan, ekstra bir güvenlik katmanıdır. Pilotlar ve hava trafik kontrolörleri, kariyerleri öncesinde, sırasında ve boyunca yoğun eğitim ve bir dizi gereksinim gerektirir. Dil yeterliliğini göstermek zorunludur. Başarılı bir ilişkinin anahtarının etkili iletişim olduğunu biliyoruz ve bu alanda daha fazla uygulanamaz.

Sınava hazırlanmanıza yardımcı olacak çeşitli dil eğitimi ve test hizmetleri bulunmaktadır: ICAO'nun Havacılık İngilizcesi Dil Test Hizmeti (AELTS ), Havacılık İletişimi için İngilizce Dil Yeterliliği (ELPAC) ve ICAO Rated Speech Samples Training Aid ( RSTA ), bunlar arasında yer almaktadır. 

Yazarlar