SON DAKİKA
Tarih : 2020.11.23 16:54:02

Havada Uçak Kapısını Açabilir misiniz?

Uçakla seyahat eden meraklı yolcuların kafasında pek çok soru var. Seni bilmem ama küçükken hep merak etmişimdir. Uçaklar uçarken kapıları açılabilir mi? Yaygın olmasa da yolcuların uçuş sırasında kapıyı açmaya çalıştıkları durumlar haberlere yansıyor. “Sarhoş yolcu uçağın kapısını açmaya çalıştı” gibi manşetlere rastlayabilirsiniz.

Örneğin 2017 yılında Los Angeles'tan Sidney'e uçan Avustralyalı Qantas havayollarının A380 tipi yolcu uçağında yolculardan biri inişten yaklaşık 2 saat önce uçağın kapısını açmaya çalıştı. Kabin görevlilerinin müdahalesi ile sorunun çözüldüğü olayda, yolcu indikten sonra polis tarafından gözaltına alındı ​​ve hakkında 10 yıl hapis cezasıyla dava açıldı.

Uçakla seyahat eden meraklı yolcuların kafasında pek çok soru var.

Uçaklar uçarken kapıları açılabilir mi?

Ana konumuza gelelim, uçak havadayken kapısını açmak mümkün mü?

Belirli koşullar altında teorik olarak mümkün olabilir, ancak pratikte böyle bir durum imkansızdır. Yolcu uçak kapılarını kapatma mantığına bir göz atalım. Günümüz modern yolcu uçağının kapıları kapandığında önce mekanik kilitlerle uçağın gövdesine tutunurlar.Kapıları emniyetli kılan ana faktör, hava aracı irtifa kazandıkça uçak kabini ile dışarısı arasında oluşan basınç farkıdır. Bir uçak kapısını, iç basınçla yerine sabitlenmiş bir tahliye tapası olarak düşünebiliriz. Dışarıdaki basınç azaldıkça uçak kapıları gövdeye içeriden dışarıya yapışır. Ayrıca kapılar, açma kolu çevrildiğinde biraz uçağın iç kısmına doğru dönecek şekilde tasarlanmıştır. Kapı ancak bu ilk hareketten sonra dışarı iterek tamamen açılabilir.

Şu soru ortaya çıkabilir: Kabin basıncı düşerse ne olur?

Çok nadir durumlarda, uçuş sırasında kabin basıncının düştüğü ve dışarıyla senkronize olduğu durumlar olabilir . Böyle bir durumda uçak kapısını içeriden açmak teorik olarak mümkün görünecektir. Ancak uçakların kapıları dışa doğru itildiğinde uçağın burnuna doğru açılmaktadır. 800-900 km / s hızla giden bir uçağın kapısını ileri itmek, çok yüksek bir kuvvete direnmeyi gerektirir. Sonuç olarak böyle bir durumda bile uçağın kapısını açmak mümkün olmuyor.

Acil Çıkış Kapıları

Bu noktada uçuş sırasında acil çıkış kapılarını açmanın mümkün olup olmadığını düşünebilirsiniz. Acil çıkış kapıları tasarım amaçları doğrultusunda son derece kolay açılır. Acil çıkış kapısı önündeki koltukta oturan bir yolcu, ilgili kolu çekerek bunu kolaylıkla yapabilir. Ancak uçağın yolcu iniş / biniş kapılarından farklı olarak elektronik sistemler ile kontrol edilen bu kapıların uçuş sırasında açılması mümkün değildir. Çünkü acil çıkış kapılarının kilit sistemleri sadece uçak yerde iken devre dışı kalacak şekilde ayarlanmıştır.

Yazarlar