SON DAKİKA
Tarih : 2024.02.02 01:21:48

Havalimanı İşletmeciliğinde Yeni Bir Anlayış

HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİN DE YENİ BİR ANLAYIŞ:

“ÖNEMLİ OLAN İNSANIN KENDİSİNİ EVİNDE HİSSETMESİ”

İGA CEO VEKİLİ SELAHATTİN BİLGEN; “ YOLCU DENEYİMİ ŞİFRESİ TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNDEN GEÇER.”

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2023 yılı değerlendirilmesi ve 2024 yılı hedefleri konusunda yaptığı basın toplantısında havalimanı işletmeciliğine yeni bir anlayış getirdiklerini belirterek, " Önemli olan insanın kendisini evinde hissetmesi. Bunu başardıysak ne mutlu bize” dedi. Moderatörlüğünü Ekonomi Muhabiri Melda Yücel’in yaptığı basın toplantısında bir çok konuda açıklama yapan Selahattin Bilgen 2023 yılı yatırım tutarının160.1 Milyon Euro olduğunu, 2024 yılı yatırım tutarının ise 656.5 Milyon Euro olarak planlandığını belirterek şunları söyledi: “ Atatürk Havalimanı kapandıktan sonra tam 33 saatlik bir taşınma rekoru kırdık. Bundan sonra ki yıllarda ise dünyanın en iyisi olmayı hedefledik. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıl 505 bin uçak trafiğimiz oldu. 76 Milyon yolcuyla da ayrı bir rekor kırdık. Taşındığımız yılsonunda yani 2019’da 61 hava yolu şirketi varken. Bu rakam 2023’de 101 hava yolunu şirketini geçti. 100. Yılımızda 100’ler kulübüne girdik. Kargo da kurumsal anlamda büyük oyuncuların tercihi olmaya başladık. Hedef 2050’de sıfır karbon salınımı olacak.”

“HAVACILIK KÜRESEL BİR ENTEGRASYON”

Havacılığın küresel bir entegrasyon olay olduğunu belirten, Bilgen, rekabette de dünya standartlarını yakalamanın hedef olduğunu söyledi. Kullanılan suyun geri dönüştürülüp yeniden kullanılması, atıkların da aynı şekilde havalimanı içindeki bir merkezden geri dönüştürülmesi yapıldığını açıklayan Selahattin Bilgen sözlerine şöyle devam etti: “ Yolcu sayısının yüzde 18 artış gösterdiği bir havalimanın da enerji tüketiminin yüzde 10 azaltılması çok önemli. Tasarruf önemli. Çok yakında devreye girecek olan Güneş Santrali ile tüm ihtiyacımızı yenilebilir enerjiden sağlayacağız. Dünyanın tek çatı altındaki en büyük DutyFree’sine sahibiz. En çok hizmet ihracatı yapan işletme ödülü sahibiyiz. İGA Launge 2023’de 1.2 Milyon kişiye hizmet verdi.2024’de bu hedef 1.5 Milyon alacak.” Yapılan araştırmada İstanbul Halkının yüzde 89’unun İstanbul Havalimanını tercih ettiğinin belirlendiğini söyleyen İGA CEO Vekili Selahattin Bilgen birçok ‘en’leri bünyelerinde barındırdıklarını söyledi.

AVRUPA’DA BİR İLK, 3’LÜ BAĞIMSIZ PARALEL PİST OPERASYONU…

3 Piste de aynı anda iniş kalkış yapılabilen Avrupa’da tek havalimanı olduğunu belirten Selahattin Bilgen, “ 2024 ‘de hedef 85 milyon yolcu, hedef uçuşun da 531.546 olması ve yeni 11 hava yolu şirketinin de aramıza katılması. Genel Havacılık Terminali’ne 35 Milyon Euro ve Hilton İstanbul Airport için de 66.6 Milyon Euroluk yatırımlar var” dedi. İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen toplam 12.000 çalışanları olduğunu, İGA Ekosistemde ise 100 Bin kişilik bir aile ile normal bir kent nüfusunu yakaladıklarını belirtti. Bilgen son olarak 2023’de DHMİ’ye 578 Milyon Euro ödeme yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “ Yolcu deneyimi şifresi, Türk Misafirperverliğinden geçer”

Yazarlar