SON DAKİKA
Tarih : 2018.10.10 16:50:26

Havasen Açıklama Yayınladı

Türk Hava Yolları’ndan HAVASEN’e üye oldukları ve sendikanın kurulmasında önderlik ettikleri için işten atılan 11 çalışan, Bakırköy İş Mahkemesi’nde açtıkları İşe Dönüş davasını kazandı. Mahkeme, işten atılan 11 THY çalışanı hakkında işe iade ve sendikal tazminat ödenmesine kararı verdi. Konuyla ilgili olarak HAVASEN Yönetimi yazılı bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

Değerli Sivil Havacılık Çalışanları; Sendikamız HAVASEN’in kuruluş sürecinden başlayarak önümüze konan engeller, hukuksuz uygulamalar ve yapılan haksızlıklar karşısında mücadelemiz sonuç alarak devam ediyor. HAVASEN sürecinde önderlik ettikleri için işten atılan onbir arkadaşımızın 8 Ekim 2018 tarihinde Bakırköy İş Mahkemesi’nde görülen davası karara bağlandı.

Mahkeme, işe iade ve sendikal tazminat ödenmesine kararı verdi. Bu kapsamda işten atılan Hava-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de içinde olduğu onbir arkadaşımızın sendikal gerekçelerle işten atıldığı yargı kararıyla tescillenmiş oldu. Yaklaşık altı aydır süren yargılama sonucunda THY A.O. Yönetimi’nin, anayasa ve çalışma yasasında yer alan sendikal örgütlenme özgürlüğüne karşı tutum aldığı ve bu nedenle hak ihlali yaptığı onaylanmış oldu. Artık söz bitmiş, yargı kararını vermiş ve THY A.O.’nun hukuksuzluğu tescillenmiştir. Arkadaşlarımız, insanca çalışma koşulları, uçuş emniyeti, kendilerini temsil eden bir sendika ve Türkiye’nin gurur duyduğu bir Türk Hava Yolları istedikleri için işten atıldılar.

Anayasanın kendilerine tanıdığı yasal ve meşru haklarını kullandılar. Demokrasiye inandılar. Emeği kutsal bildiler. Kendilerini temsil edecek yeni bir sendika kurma hakkını kullandılar. Onların olmadığı yerde haklarında çıkarılan “hain”, “bölücü” gibi dedikodulara karşı kan tükürüp, “kızılcık şerbeti içtik” dediler. Bugün adalet yerini bulmuştur. Haklılıkları mahkemece onaylanmış ve kamuoyu vicdanındaki derin sızı kısmen giderilmiştir. Bundan sonra yapılacak tek şey, mahkemenin kararına uyarak bu arkadaşlarımızın THY A.O. Yönetimi tarafından eski görevlerine tüm haklarıyla iade edilmeleri ve göreve başlatılmalarıdır. Büyük proje ve gelişmelere imza atacak olan milli şirketimiz Türk Hava Yolları, kimsenin kişisel hırs ve beklentilerini tatmin edeceği bir yer değildir. Özellikle uçuş personeline bu kadar ihtiyaç duyulduğu bir dönemde, haklılıkları mahkemece onaylanmış arkadaşlarımızın bir an önce işlerine dönmeleri kamuoyunun da beklentisidir. THY A.O. Yönetimi, bozulan iş barışını tekrar tesis etmek, çalışanlarla arasındaki olumsuz mesafeyi kapatmak için bu fırsatı doğru kullanmalıdır.

Önümüzde toplu iş sözleşmesi (TİS) , Yeni Havalimanı süreci ve yeni yapılanma bizleri beklemektedir. HAVASEN bu süreçlerin hepsinde çalışanlardan yana sorumluluğunu yerine getirecektir. Biz yargı kararı ile hatadan dönülen bu aşamada birlik ve adalet anlayışı içerisinde işimize sarılmak istiyoruz. Hava-Sen Yönetimi bu konuda atılacak her türlü olumlu adım ve öneriyi değerlendirmeye ve elini taşın altına koymaya hazırdır.

Saygılarımızla.

Yazarlar