SON DAKİKA
Tarih : 2020.09.24 15:26:08

Havayolu Firmalarına Kovid-19 Ayarı

Küresel havayolu firmaları, koronavirüs nedeniyle azalan yolcu trafiğini artırmak için 'COVID testli uçuşlar' planlıyor. Alitalia firması, Milano-Roma arasında testleri negatif çıkan yolculara özel uçuşlar başlattı. Avrupa’da koronavirüs salgını nedeniyle çökmenin eşiğine gelen havayolu şirketleri, yolcuları yeniden seyahat etmeye teşvik etmek için ‘negatif uçuş’ dönemi başlatacak. Önde gelen havayolu firmaları, uçuş öncesi tüm yolculara hızla test yapıp pozitif kişilerin alınmayacağı uçuşlar planlıyor.

‘KARANTİNADAN DAHA İYİ BİR SEÇENEK’

Salgın sürecinde Alman hükümetinin mali desteğiyle ayakta kalan Lufthansa’nın, İsviçre merkezli ilaç firması Roche ile ‘hamilelik testi kadar hızlı sonuç veren’ antikor testleri için görüşmeler yaptığı belirtildi. Buna göre, testlerin önümüzdeki ay devreye sokulması ve uçuşlara sadece negatif yolcuların alınması planlanıyor. Havayolundan yapılan açıklamada, “Testlerin, insanları karantinaya almaktan daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyoruz” denildi.

ALITALIA BUGÜN BAŞLATTI

İtalyan havayolu firması Alitalia da bugünden itibaren benzer bir prosedürü devreye sokuyor. Firmanın geçen hafta test edilen ‘COVID testli uçuşlar’ programı kapsamında bugün Milano-Roma rotasına iki uçuş daha ekleyeceği, bu uçaklara sadece negatif kişilerin alınacağı açıklandı. Testler havalimanlarında sağlık yetkilileri tarafından yapılacak ve ücreti, bilete dahil olacak. Alitalia’dan yapılan açıklamada, bu uçuşların rağbet görmesi ve güvenilirliğinin kanıtlanması halinde iç hatların tamamında ve dış hatlarda da aynı uygulamaya gidileceği belirtildi.

IATA: KULAĞA MANTIKLI GELİYOR

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) de, küresel havayolu firmalarının bütün uluslararası uçuşlardan önce yolculara test yapılması zorunluluğu talep ettiğini açıkladı. Firmaların bu şekilde, bazı ülkelerde devam eden katı karantina kuralları nedeniyle seyahat etmeyen yolcuları çekmeye çalıştığı belirtiliyor. IATA ise bu talebin, belirli bir küresel standart kapsamında hayata geçirilebileceğini açıkladı.

ANTİKOR TESTLER GÜVENLİ Mİ?

Antikor testleri, yaklaşık 15 dakikada sonuç veriyor. Ancak uzmanlar, bu testlerin moleküler (PCR) testler kadar güvenilir olmadığını ve ‘yalancı negatif’ sonuçlar vererek, esasında pozitif olan kişilerin tespit edilememesine yol açtığını söylüyor.

Yazarlar