SON DAKİKA
Tarih : 2023.02.21 01:30:50

Helikopter Penceresinden Göründü! Hatay Dünyada Yankı Buldu

Türkiye ve ABD dışişleri bakanlarının deprem bölgesini incelediği tura uluslararası gazeteciler de katıldı. Helikopterden çekilmiş kareler, Hatay'daki yıkımın boyutunu en dehşet verici şekilde ortaya koyan görüntüler arasına girdi.

Türkiye'de 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen tarihi depremlerin üstünden iki hafta geçti, arama kurtarma çalışmaları iki şehir dışında tamamlandı. 40 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği depremlerde dünya Türkiye'nin yardımına koştu, 102 ülke yardım teklifinde bulundu. Resmi verilere göre, 80'den fazla ülke deprem bölgesine arama kurtarma ekibi gönderdi. Birçok ekip faaliyetlerinin sona ermesiyle ülkelerine dönse de, halen sahada binlerce yabancı uzman bulunuyor. Depremin ardından Türkiye'ye geçmiş olsun ziyaretine gelen ülkelerin sayısı da giderek artıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü İncirlik Üssü'ne indi. Almanya'da katıldığı Münih Güvenlik Konferansı'nın ardından Türkiye'ye geçen Blinken, İncirlik'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Burada helikoptere binen bakanlar, Hatay'da depremin neden olduğu yıkımı havadan inceledi. Türkiye'ye kalabalık bir arama kurtarma ekibi sevk eden ABD, depreme en hızlı yanıt veren ülkelerden biriydi. Washington yönetimi, ilk etapta 85 milyon dolarlık bir yardım paketi ilan etti.

Antony Blinken ise, Türkiye ve Suriye'de ihtiyaç sahiplerine ek 100 milyon dolarlık yardım sağlanacağını duyurdu. "Şu anda en önemli şey, insanlara yardım sağlamak. Basitçe söylemek gerekirse, ABD burada" diyen Blinken, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı ve sosyal medya hesabından da paylaşımda bulundu. Yazılı açıklamasında Blinken, Başkan Biden’ın Acil Mülteci ve Göç Destek Fonu’ndan 50 milyon dolar yetkilendirmek istediğini belirtti.

Blinken buna ek olarak ERMA kaynaklarından ABD'nin Dışişleri Bakanlığı ve USAID aracılığıyla 50 milyon dolarlık insani yardımda bulanacağını kaydetti. Blinken, bu yardımla birlikte Amerika’nın depremle ilgili toplam yardımının 185 milyon dolara çıkacağını belirtti. Antony Blinken'ın verdiği bilgiye göre, yardımlar battaniyeler, gıda paketleri, soğuk havaya karşı kıyafetler, çadırlar, barınak malzemeleri gibi ürünleri de kapsayacak.

Yazarlar