SON DAKİKA
Tarih : 2021.03.09 16:12:59

Helikopterlerin Dağ Pilotları

HELİKOPTERLERİN, “ DAĞ PİLOTLARI”…

ZOR UÇUŞ VE İNİŞLERDE, PENALTI BEKLEYEN KALECİLER GİBİYİZ…

Bir yazı okudum internette. Ömrünü dağ tepelerinde, zorlu hava şartlarında geçiren bir kahraman helikopter pilotu yazmış. Muhteşem bir yazı. Özetleyerek sizlerin de okumasını istedim. Bu kahramanlar kendilerine “ Dağ Pilotu” diyorlar. “ Zor uçuşlar ve inişler, kalecinin penaltı anındaki endişesini andırır.” Yazının sonunda böyle diyor Seymen Kaptan. Ben başa aldım. Devamında ise sözü şöyle bağlıyor: “Rüzgar belirsiz, yüksek gerilim hatları belirsiz, iniş yerinin uygunluğu belirsiz. Zordur o karar anları. Gitmekle gitmemek arasında araf ta yaşamak. Hele şehitler ve yaralılar varsa, denemek hiç gitmemekten iyidir der çıkarsın. Sonra geri dönülmez akşamın ufkunda ya döneceksindir huzur ve mutlulukla, ya da ebediyete intikal edeceksin ardına bakmadan.”

HELİKOPTER PİLOTLUĞU…

“ Bazı meslekler vardır tam olarak bilinmez. Yaşayan bilir. Helikopter pilotluğu da bunlardan biridir. Her pilot kardeşimizin içindeki vicdan terazisi gitmekten yanadır. Orada kendisini bekleyen bir kurtarılacak bir hasta veya yaralı olduğunu bilir. Dağın tepesindeki Mehmetçiğin kendisini beklediğini bilir. Helikopter pilotları alçaktan uçmak eğilimindedir. ” diyen Dağ Pilotu, zorlu uçuşları şöyle özetliyor: “ Özellikle bulutlu havalarda, bulutların üstünde veya içinde değil, bulutların altında, yeri ve suyu görerek uçmak isterler. Aşağıdan uçmanın da riskleri vardır.

Yüksek gerilim hatları, görünmeyen antenler, sis, pus, yağış, kuşlar ve dronlar. Yola çıkmadan önce mevsim kış ise sağlıklı bir değerlendirme için, 1 değil, 2 değil, 5-10 meteoroloji sitesini analiz ederiz. Rotadaki Jandarma Karakollarını, Karayolları Bakım İstasyonlarını arayarak özellikle sis, pus ve rüzgar durumlarını sorarız. Yaz aylarında pek sorun çıkmaz. Bahar aylarında sağında solunda şimşekler çakar, bazen de Gök Kuşağı bir yay gibi karşındadır.

Ne olur ne olmaz diye küçük hortumlardan bile uzak geçeriz.Her pilot bu zor anları yaşar. Hem korkuyu tanır, hem de özgüven kazanır.” Kendilerini uçuş için hiç kimsenin zorlayamadığını belirten bu kahraman, “ Ancak hastaneye yetiştirilecek hastalar, Mehmetçikler vardır. Dağda cephanesi bitmiş, erzağı bitmiş askerler, terhisi gelmiş askerler, izine gidecek askerler yolunu gözler. “der.

DOĞA SENİ SEYREDER.

Seymen Kaptan şöyle devam eder: “ Helikopter pilotları bir noktada kendisi ile mücadele eder. Doğa seni seyreder, rüzgar seyreder, havanın yoğunluğu, türbülanslar, sisler, alçak bulutlar, yamaçlar, zirveler, kayalar, yüksek gerilim hatları, ağaçlar seyreder. ‘Bakalım nasıl geçecek buradan? Nasıl inecek buraya? Derler. Her inişten sonra da derin bir oh çekerler. Dağlar da düz gibi gördüğün yerler, yaklaşınca eğimli bir arazidir. Göz yanılmıştır. Bazen de basiret bağlanır. Önünüzdeki yüksek gerilim teli görünmez olur. Hele güneş karşıdan geliyorsa. Takılmaktan son onda kurtarırsın helikopteri. Bazılarımız şanslı değildir. O kadar. O dağlarda çok gezdim. Çoğu ile tanıştım. Ağrı, Tendürek, Toroslar, Munzur, Cudi, Sümbül Dağları. İrili, ufaklı onlarcası. Son olarak da Kaçkarlar.”

BEN BURAYA NASIL İNDİM?

“Bir bakıma uçmak spordur. Zirvelere inerken kimse seni alkışlamaz. Ama o mutluluğu sen yaşarsın. Her iniş seni biraz daha ileri taşır. Her gün biraz daha iyi olduğunu hissedersin. Öyle bir kaptırırsın ki kendini, ‘ Ben buraya nasıl indim?’ der şaşarsın.” Diyen Dağ Pilotu Seymen Kaptan mütevaziliğini ise şöyle noktalıyor: “ Bakmayın bu yazdıklarıma. Dünyanın en zevkli mesleğidir bu. Seyrüseferi muhteşemdir. Rota boyunca inanılmaz manzaralar sunar. Vatan ve Millete hizmette en ulvi ve yüce meslektir. Havaya çıkan tüm hava araçları aynı riske sahiptir. Tüm pilotlar uçmaya koşarak gider. Hiç bir pilotun güven sorunu yoktur bu koca kuşa.

Tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet, ailelerine sabırlar dilerim.

"TÜRKİYE’MİZİN BAŞI SAĞOLSUN.”

Not : Fotoğraf, dağın zirvesinde ancak tek tekerlek üzerine inebilen bir Jandarma Helikopteri, kendisini bekleyen Mehmetçikleri alırken. Bu yazıyı çok Sevdiğimiz THY’nin Kaptan Pilotlarından Necmi Ekici’nin sosyal medyasında görüp alıntı yaptım. Ekici Kaptan uzun yıllar Pilotlar Derneği TALPA’nın başkanlığını yaptı. Yazıyı yazan Kahraman Dağ Pilotu’nun adı ise Ali Seymen. Yazının başına adını yazdığı için adını buraya yazıyorum. Her ikisine sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

Geçtiğimiz günlerde bir helikopter kazası sonucu 11 kahraman askerimiz şehit oldu. Yapılan açıklamada kazanın kötü hava şartlarından kaynaklandığı bildirildi. Keşke bu yazıyı daha önce yazsaydı Seymen Kaptan. TV’lere çıkan bazı sözüm ona uzmanlar bilir bilmez o saçmalıkları yapmazdı.

Yazarlar