SON DAKİKA
Tarih : 2019.08.08 15:00:42

Her Bir Uçuşta Kutuplarda Kaç Metre Buz Eriyor

İstanbul’dan New York’a uçuşunuzda Kutuplarda 9,3 metre kare buzun erimesine yol açtığınızı biliyor muydunuz? “Shameplane.com” isimli bir internet sitesi bir uçak seferinde bir yolcunun çevreye verdiği zararı hesaplıyor. Bunu da bir uçuşa katılmanın Kutuplarda kaç metrekare buzul erimesine yol açtığı üzerinden gösteriyor.

İstanbul-Ankara uçuşunda 0,6 metre kare buzul eriyor Sitede uçağın kalkış ve varış noktası seçildiğinde bu uçuşun yolcu başına Kutuplarda ne kadar buzulun erimesine yol açacağını görebiliyorsunuz. İstanbul-Ankara seferinde bir yolcunun neden olduğu buzul erimesi 0,6 metrekare. Site, bir uçuşta bir yolcu için harcanan enerji miktarının sebep olduğu karbon emisyonunun hesaplanması üzerinden bu sonuçlara ulaşıyor. Mart ayında açılan siteyi 120 ülkeden 30 binden fazla kişi ziyaret etti. Projenin eş kurucusu Victor Muller aslında bu siteyi kendisi için kurduğunu ve bu kadar popüler olmasını beklemediğini itiraf ediyor.

Siteyi, Kırgızistan’dan Güney Sudan’a kadar dünyanın bir çok yerinden kişi ziyaret ediyor. İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan 35 yaşındaki Muller Thomson Reuters Vakfı’na yaptığı açıklamada “Bu aslında sadece kendim içindi. Kesinlikle birisini utandırmayı amaçlamadım.” dedi. Sitede sadece uçuşların çevreye verdiği zarar değil daha bir çok eylem ve faaliyetin maliyetini de görmek mümkün.

Yazarlar