SON DAKİKA
Tarih : 2022.01.26 13:52:54

Her Türk Vatandaşı Ambulans Uçak Talebinde Bulunabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkede ilk Kovid-19 vakalarının görülmeye başladığı tarih olan 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Kovid-19 tanısı almış 155 Türk vatandaşının yurt dışından ülkeye getirilerek tedavi altına alındığını bildirdi.

Sağlık Bakanı, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin’in 11 Mart 2021 tarihinden bu yana ambulans uçakla ülkeye getirilen kişilere ilişkin soru önergesini yanıtlayarak şunları söyledi: “Ülkemizde ilk Kovid-19 vakalarının görülmeye başladığı tarih olan 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Kovid-19 tanısı almış 155 Türk vatandaşı yurtdışından ülkemize getirilerek tedavi altına alınmıştır. Bu hastaların hepsi Türk vatandaşlığı bulunan hastalardır. Yurtdışından Bakanlığımızca ülkemizde tedavi amacı ile yabancı hasta getirilmemektedir.”

KONSOLOSLUĞA BAŞVURUR

“Kovid-19 hastalığı tanısı almış olan Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkede yeterli düzeyde sağlık hizmetine ulaşamadığı, bulunduğu ülkede ihtiyacı olan tedavinin ülkedeki hastane koşullarında yeterince karşılanamadığı tespit edilen hastaların ülkemize nakli sağlanmaktadır. Her isteyen Türk vatandaşı ambulans uçak talebinde bulunabilir. Bakanlığımızca hastanın durumuna yönelik yapılan tıbbi değerlendirme sonucu ambulans uçak ihtiyacı varsa gerekli koordinasyon yapılarak hasta ülkemize nakil edilmektedir. Türkiye'de Kovid-19 tedavisi almak isteyen yurt dışındaki Türk vatandaşları ambulans uçak talep etmeleri halinde bulundukları ülkedeki Türk büyükelçiliği/konsolosluğuna başvurmaktadır.

Konsolosluk/Büyükelçilik tarafından Dışişleri Bakanlığı'na ‘acil’ koduyla iletilen belgeler yine ‘acil’ koduyla Bakanlığımız Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hava Operasyon Birimine iletilir. Hastanın durumu ile gerekli değerlendirmeler danışman hekimlerimiz tarafından yapılır. Gerekirse hastanın yattığı hastaneden doktorları ile hasta hakkında ve nakile uygunluğu konusunda bilgi alışverişi yapılır. Durumu nakle uygun görülen ve nakil endikasyonu taşıyan hastalar için ilgili ülkelerden uçuş izinleri müracaatları yapılır. Gerekli uçuş izinlerinin çıkmasına müteakip nakil için uçuşa başlanır.”

Yazarlar