SON DAKİKA
Tarih : 2022.11.11 14:06:20

Hitit, IATA İle Havacılık Sektöründeki Cinsiyet Dengesini Sağlamak İçin İmza Attı

Havacılık sektörünün uluslararası örgütü IATA tarafından başlatılan ve 2025 yılına kadar sektördeki kadın temsiliyetini en az yüzde 25’e getirmeyi hedefleyen 25by2025 inisiyatifi büyümeye devam ediyor. Son olarak Türkiye’nin havayolu teknolojileri konusunda uluslararası temsilcisi Hitit, inisiyatifin imzacısı oldu. 1994 yılında iki kadın ortak Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kurulan Hitit’in, Yönetim Kurulu’nun yüzde 50’si, üst yönetiminin yüzde 65’i ve çalışanlarının yüzde 35’i kadınlardan oluşuyor.

Teknoloji ve havacılığın birleştiği noktada hizmet veren Hitit, hem teknoloji hem de havacılık alanındaki erkek egemen istihdam yapılanması düşünüldüğünde, cinsiyet dengesini genel kriterlerin üzerine çıkarmayı başaran örnek şirketlerden biri olarak dikkat çekiyor.

15 yaş altı 1000 kız çocuğundan yalnızca 5’i bilişim sektöründe çalışmak istiyor

IATA’nın İstanbul’da düzenlediği “Wings of Change Europe” etkinliğinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Hitit Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “Bugün 15 yaş altı 1000 kız çocuğundan sadece 5’i bilişim teknolojilerinde çalışmak istiyor. Erkek çocuklarda bu oran yüzde 15. Makine öğreniminde çalışan erkeklerin oranı yüzde 88 iken, sadece yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor ve bilişim teknolojilerindeki patentlerin sadece yüzde 2’si kadınlara ait. Mobil uygulama ve yazılım programcılığı söz konusu olduğunda kadınların oranı yüzde 6’nın bile altında. S&P 500 şirketlerinde ve büyük teknoloji şirketlerinde orta düzey yönetim pozisyonlarının sadece yüzde 25’i kadınlar tarafından yürütülüyor” dedi.

Hitit’te kadın oranları global ortalamanın da üzerinde

Kuruluşundan bu yana çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunu odağına alan Hitit’in, teknolojide kadınların aleyhine olan gidişatı tersine çevirmeyi başaran birkaç şirketten biri olduğunu kaydeden Karaağaç, şöyle devam etti: “Her şeye rağmen 28 yıl önce havacılık teknolojileri alanında kendi hikayelerini yazmak için yola çıkan iki kadın tarafından kurulan Hitit, bugün 6 kıtada 60’ın üzerinde havayolu şirketine yolcu hizmetleri, operasyonlar, muhasebe ve seyahat çözümleri konularında yazılım hizmeti sunuyor. Yılda 77 milyon yolcunun Hitit sistemlerini kullanarak seyahat ediyor. Alanında dünyanın önde gelen şirketleri arasına giren Hitit 28 yıldır kadın hakimiyetini korumayı başardı. Türkiye'de yazılım sektöründe halka açılan şirketler arasında en yüksek kadın yönetici oranına sahip şirketiz. Global ortalamaların üzerinde olan bu oranlarla sadece Türkiye’de değil dünyada da örnek gösteriliyor. Böyle bir şirketin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.”

Çeşitlilik ve kapsayıcılık sosyal sorumluluk anlayışımıza da yansıyor

Çeşitlilik ve kapsayıcılık konusundaki yaklaşımın sadece istihdamla sınırlı olmadığına vurgu yapan Karaağaç, şirket olarak sosyal sorumluluğa yaklaşımlarını Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda şekillendirdiklerini ifade etti. Karaağaç, “Eğitim alanında attığımız adımlarla fırsat eşitsizliklerini azaltmayı hedefliyoruz. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerde yer almaya çalışıyoruz. Üyesi olduğumuz dernekler ve platformlar aracılığıyla kadınları STEM konusunda eğitiyoruz. Staj ve işe alımlarda genç kadınlara öncelik vermeye, mentorluk ve burs imkanları sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmaya özen gösteriyoruz. Uçan Raketler projemiz ile kız ve erkek çocukların sporla eşit şekilde buluşmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Yazarlar