SON DAKİKA
Tarih : 2020.02.26 18:55:04

IATA’nın CEO’su Acı Gerçeği Açıkladı

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan dünyada bir çok ülkeye yayılan ve hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 717’ye ulaşırken havacılık sektöründeki etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (İATA) göre havayollarının gelirinde bu yıl 29 milyar dolarlık bir düşüş bekleniyor. 2008-2009 küresel finansal krizden bu yana ilk kez küresel hava trafiğinin bu yıl yüzde 4.7 oranında düşeceği hesaplanmış durumda olduğu tespit edildi.

Konu ile ilgili İngiliz The Guardian gazetesine bir açıklama yapan IATA Ceo'su Alexandre de Juniac “küresel hava taşımacılığı sanayi için zor günler kapıda” dedi. Alexandre de Juniac ayrıca 2019 yılına göre havacılık sektörü 2020 yılındaki kaybının 29.3 milyar dolar olarak hesaplandığını sözlerine ekledi.

BU BİR ACI GERÇEK

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yeni koronavirüs başka bir değişle covid-19'un etkisine ilişkin değerlendirmesinde, Asya-Pasifik bölgesindeki taşıyıcılar için yüzde 13'lük potansiyel bir tam yıl yolcu talebi kaybını gösterdiğini bölge havayolları için büyümenin yüzde 4,8 olacağı düşünüldüğünde, net etki 2019 talep seviyelerine kıyasla yüzde 8,2'lik tam yıllık daralma olacağını bu saryoda, Asya-Pasifik bölgesindeki taşıyıcılar için 2020'de 27.8 milyar dolarlık gelir kaybına dönüşeceği bilgisini verdi.

Havacılık sektöründeki bu kaybın büyük bir kısmı Çin'de kayıtlı havayolu şirketlerini etkileyeceği ve yalnızca Çin iç pazarında 12.8 milyar dolar kayıp olacağı Asya-Pasifik taşıyıcıların, talep kaybının Çin'e bağlı pazarlarla sınırlı olduğu varsayılarak, 1,5 milyar dolar gelir kaybı taşıyacağı tahmin ediliyor.

BU TOPLAM KÜRESEL KAYIBIN 29.3 MİLYAR DOLAR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Aralık ayında IATA'nın öngördüğünden% 5 daha düşük yolcu geliri ve küresel talebe göre% 4,7'lik bir düşüş olacağının altını çizen IATA Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac, “Salgının nasıl gelişeceğini ve SARS ile aynı profili takip edip etmeyeceğini henüz tam olarak bilmiyoruz. Hükümetler, olumsuz ekonomik etkileri dengelemek için maliye ve para politikasını kullanacaklar. Yakıt maliyetlerinin nasıl korunmuş olduğuna bağlı olarak bazı havayolları için düşük yakıt fiyatlarında bir miktar rahatlama görülebilir. Şimdilik ancak bunu öngörebiliyoruz, umarın sektör açısından bir an önce atlatılabilir olmasıdır" şeklinde konuştu.

Yazarlar