SON DAKİKA
Tarih : 2024.05.29 14:12:52

İGA İstanbul Havalimanı’nda Hırvatistan Devlet Günü Kutlandı

Dünyanın dört bir yanından gelen yolcular, Hırvatistan ve Türkiye arasındaki eşsiz kültürel alışverişin bir parçası oldu. Hırvatistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul’un çeşitli yerlerinde Devlet Günü vesilesiyle etkinlikler düzenledi. Devlet Günü’nü kutlayan etkinlikler arasında İGA iş birliğiyle İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen konser de yer aldı. Etkinlikte, Hırvatistan’dan akordeon sanatçısı Franko Božac ve Türkiye’den piyanist Hakan Ali Toker’in gerçekleştirdiği konserde sanat aracılığıyla çeşitlilik içinde birlik mesajı gönderildi.

Hırvatistan Cumhuriyeti Devlet Günü, 30 Mayıs 1990 tarihinde, demokratik olarak seçilmiş ilk çok partili Parlamento’nun kurulmasının anısına kutlanmaktadır. Bu tarih, Hırvat halkının ve ülkesinin Avrupa’nın medeniyet, siyasi, kültürel ve ekonomik geleneğine dönüşünün ilk adımını temsil eder. Etkinlikte konuşma yapan Hırvatistan İstanbul Başkonsolosu Dr. İvana Zerec, Hırvatistan ve Türkiye arasında artan turizm ve ticaret hacmini vurguladı. 2023 yılında Hırvatistan’ı, Türkiye’den ziyarete gelen turistler 110.000 geceleme gerçekleştirdi, bu sayı bir önceki yıla göre % 30’dan fazla bir artış gösterdi. Aynı dönemde, yaklaşık 67.000 Hırvat turist Türkiye’yi ziyaret etti. Başkonsolos Dr. İvana Zerec, “Ticaret alanında da rekorlar kırılıyor; 2023 yılında ikili ticaret hacmi 1,05 milyar dolara ulaşarak kısa vadeli ticaret hedefimizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki orta vadeli ticaret hedefi ise 2 milyar dolardır. Bu özel gün vesilesiyle düzenlenen konserde, sanatın konser salonlarının ve sergi alanlarının ötesine geçerek mesajını sıradışı mekânlara taşıdığı vurgulandı. Hırvatistan’dan akordeon sanatçısı Franko Božac ve Türkiye’den piyanist Hakan Ali Toker'in performanslarıyla, sanatın sınırları ve mesafeleri aşan evrenselliği ve bağlantı kurma gücü ortaya kondu. Dünyanın dört bir yanından gelen yolcular, Hırvatistan ve Türkiye arasındaki bu eşsiz kültürel alışverişin bir parçası oldu. iGA İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen bu konserle, sanatın evrenselliği ve sınırları aşan birleştirici gücü bir kez daha gözler önüne serildi.

Etkinliğe katılanlar arasında, iGA İstanbul Havalimanı Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Turgay Yaman, iGA İstanbul Havalimanı temsilcileri ve dünyanın dört bir yanından gelen yolcular da yer aldı. Yaman, yaptığı konuşmada Türkiye ve Hırvatistan arasındaki güçlü dostluk ilişkisine değinerek, “Hırvatistan’ın Devlet Günü’nü kutluyor; ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki “iyi komşuluk” ilkesine dayalı dostluk ve iş birliğinin gelecek kuşaklara ve başka ülkelere de örnek olarak devam etmesini yürekten temenni ediyoruz. iGA İstanbul Havalimanı olarak, bizler de, hava taşımacılığının tüm sınırları, mesafeleri ortadan kaldırarak, insanları, halkları, kültürleri buluşturması, dostluğu ve barışı pekiştirmesi için çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı. 2023 yılında 76 milyondan fazla yolcuyu ağırlayan, günlük ortalama 1430 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer alan iGA İstanbul Havalimanı, Türkiye’yi Zagreb, Dubrovnik ve Split olmak üzere Hırvatistan’ın üç şehriyle bağlıyor.

Yazarlar