SON DAKİKA
Tarih : 2020.01.22 15:31:08

İGA’nın Hukukçuları, Niçin Boeing’ten Hakkınızı Aramıyorsunuz?

İGA İCRA KURULU BAŞKANI KADRİ SAMSUNLU, “THY’nin operasyonlarını olumsuz etkileyen Boeing 737 MAX8’lerin uçuş gerçekleştirememiş olmasından en çok İstanbul Havalimanı etkilendi.”

Bu yazının özeti, bir yıl önce düşen Boeing 737 MAX8 uçağından doğan zararın bir nebze karşılığı havayolu şirketlerine ödenirken, niçin bu uçakların uçtuğu ve büyük sermayeler yatırılan havalimanlarının uğradığı işletme zararı akla gelmez.

Buyurun fikir cimnastiğine…

Yaklaşık bir yıl önce Etiyopya Hava Yollarına ait “B737MAX 8” tipi yolcu uçağı Nairobi’ye giderken kalkıştan kısa bir süre sonra düştü ve 157 kişi hayatını kaybetti. Bu olaydan hemen sonra da başta THY olmak üzere bu uçağa sahip olan birçok hava yolu şirketi MAX’ların uçuşunu durdurdu ve hepsini yere indirdi. Buraya kadar olanları kamuoyunda takip ettik.

Son olarak THY bu olanlara karşılık 150 milyon lira tazminat aldığını açıkladı ve bunu da şu cümlelerle KAP’a bildirdi: “Ortaklığımız yere indirilen ve teslimatları yapılamayan Boeing 737 Max uçaklarıyla ilgili maruz kaldığı kayıplarının belli bir kısmının Boeing tarafından tazmin edilmesi konusunda Boeing ile anlaştı."

THY bu parayı niçin aldı?

Ücretini ödediği bir malın karşılığını alamadığı için aldı. Yani öncelikle satın alının 24 adet B737MAX8 uçağının bir yıl içinde taşıyacağı yolcunun programını yerine getiremediği için aldı. Sanırım bunun adı ekonomi de “İşletme zararı” oluyor. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey yok. Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Yani benim kafamı kurcalayan olaya. THY 24 adet uçağını uçuramadığı için uğradığı zararın karşılığını anasının ak sütü gibi Boeing’ten alırken, bu uçakların yaptığı programlarını gerçekleştireceği meydan olan İstanbul Havalimanı İşletmesinin zararı ne olacak? Onlar da bu terminalleri yaparken büyük bir sermaye yatırdılar. Bu terminaller niçin yapıldı? Tabi ki uçakların uçup yolcuların gidip gelmeleri için. Uçak uçmaz, yolcu gidip gelemezse bundan doğacak zarardan işletmenin ne günahı var.

SAMSUNLU’NUN SERZENİŞİ

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın, devletten herhangi bir mali kaynak almadan, tamamen öz sermayesi ile bugünlere geldiğini, henüz ilk yılında küresel hub olan, 6 Nisan 2019’da tam kapasiteye geçişinden 31 Aralık 2019’a kadar 52 milyon 152 bin 514 yolcuyu ağırlayan İstanbul Havalimanı’nın, gelmiş olduğu nokta gurur verici olduğunu belirterek bakın ne diyor:. “İstanbul Havalimanı’ndan giden yabancı yolcularımızdan tahsil ettiğimiz ücretin garanti edilen tutarın üstünde kalması sebebiyle devlete 22.4 milyon Euro daha ödeme yapacağız. Böylelikle ülkemizin ekonomisine ek katkı oluşturuyoruz. Bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz THY’nin operasyonlarını olumsuz etkileyen Boeing 737 Max’lerin uçuş gerçekleştirememiş olmasından en çok İstanbul Havalimanı etkilendi. Boeing’den kaynaklı sorundan THY etkilenmeseydi devletimize ödeyeceğimiz rakamlar daha da yüksek olacaktı”

Beyler bunu ben söylemiyorum. Sayın Kadri Samsunlu söylüyor. Kadri bey ne diyor? “THY MAX’leri uçuramadığı için biz de etkilendik. Boeing’ten kaynaklı sorundan THY etkilenmeseydi biz de devletimize daha fazla ödeme yapacaktık.” Kadri Samsunlu burada zararın kendilerinden daha çok devletin olduğunu ima ediyor. Ortada bence, hasır altı edilmiş bir para var. Bu para hak. İGA ve Devlet buraya milyarlarca lira para harcadı. Bu para bir şekilde uçaklar uçtukça kazanılıp gelir getirecek. Uçak uçmazsa sadece uçak sahibi mi etkilenecek. Tabi ki o uçakların uçacağı havalimanları da etkilenecek. Onların zararı ne olacak. O nedenle diyorum ki; sevgili İGA’nın Hukukçuları sıvayın kollarınızı, açın uluslararası havacılık hukuk kitaplarını bulun o maddeyi ve alın hakkınızı.

Kolay gelsin.

Faik KAPTAN

Yazarlar