SON DAKİKA
Tarih : 2022.11.26 01:07:11

İki Kabin Görevlisi Uçak Yolculuğunun Püf Noktalarını Anlattı

Pandemi sonrası özellikle Avrupa ve ABD'de rötarlı, zorlu uçak yolculukları yaz boyunca hep gündemde oldu. Peki uçak yolculuklarının püf noktaları neler? İki kıdemli kabin görevlisi; İngiliz uçuş görevlisi Kris Major ve Amerikalı Allie Malis püf noktaları anlatıyor. Geçtiğimiz yaz Avrupa ve ABD'de özellikle pandemi sonrası personel açığı nedeniyle uçak yolculukları oldukça çileli bir hale gelmişti.

CNN Travel ekibi ise uçak yolculuğunun püf noktalarını ve ipuçlarını öğrenmek için iki kıdemli kabin görevlisi İngiliz uçuş görevlisi Kris Major ve Amerikalı Allie Malis ile konuştu ve onların önerilerini aldı.

Bazı fikirleri şöyle:

UÇMAK İÇİN EN İYİ ZAMAN NEDİR?

Malis, kişisel geziler yaparken tercihinin sabah saatleri olduğunu söylüyor. Bunun kendi tercihi olduğunu belirten Malis'e göre rötarlar sabahları daha az olabilir çünkü önceki gün gecikmeler olsa bile, sistem genellikle gece sıfırlanır. Tatil zamanları içinse tatilin başlamasından hemen önce değil biraz zaman bırakarak uçmayı öneriyor.

JET LAG'I NASIL YENİYORLAR?

Malis, jet lag durumuna karşı varışlarda kısa süre uyumayı öneriyor: Kısa tutun ve ardından gece çökene kadar uyanık kalın. Malis, çok kısa örneğin 24 saatlik uçuşlarda ise kendi saat dilimlerinde kalacağını söylüyor. Malis ayrıca "hidrasyon, besleyici yiyecekler yeme ve egzersizin" önemini vurguluyor ve "Elinizden geldiğince vücudunuzla uyum içinde kalın. Uçuş görevlisi olarak kariyerimde gerçekten bu noktaya gelmemin tek yolu dinlenmeye öncelik vermek. Yorgun olmak her şeyi etkileyebilir. Tatilin de tadını çıkartmak için kendinize en uygun dinlenme şansını verin" diyor.

YOLCULARIN KOLTUK DEĞİŞTİRMESİNE NASIL BAKIYOR?

Major, "Bir yolcu başka bir yolcuya sormak isterse, onu durduramayız. Kendi deneyimime göre yolcular, genellikle ebeveynlerin çocuklarla oturmasına izin vermek için yer değiştirmekten mutlu olduklarını söylüyor. Uçuş görevlileri bu tür geçişleri destekler, ancak sorun olmadıkça müdahale etmemeye çalışırlar. Malis, ebeveynlerin ve çocukların bir arada olduğundan emin olmak için çabaladığını söylüyor, ancak bu durumların mümkünse uçağa binmeden önce çözülmesini öneriyor: "Yolculardan yer değiştirmeleri için ricada bulunmak üzerimizde büyük bir baskı oluşturuyor ve bu, uçağa binerken uçuşun zamana karşı çok hassas bir kısmıdır. Koltuk değiştirmek isteyenler, diğer yolcuların orada oturmak için daha fazla para ödediği bir uçak alanına geçiyorlarsa bu tartışma çıkartabilir" diyor.

ORTA KOLÇAK KİMİN HAKKIDIR?

Major, orta kolçak için yapılan mücadeleyi şaka yollu bir şekilde "acımasız bir kavga" olarak tanımlıyor, ancak ortadaki kişinin bunu alması gerektiği konusunda kesin bir tavır sergiliyor. Malis de aynı fikirde: "Bildiğim kadarıyla hiçbir yerde yazmıyor. Ancak orta koltuktaki kolçakları, orta koltukta oturan kişinin almasının yazılı olmayan bir nezaket olduğunu düşünüyorum."

PENCERE PANJURU AÇIK MI OLMALI KAPALI MI?

Uçaklar kalkarken, inerken uçak pencereleri kapalı oluyor. Peki, ya yolculuk sırasında? Uçak yolculuğunda bazı yolcular pencereleri kapalı, bazıları açık istiyor. Major, pencere panjurlarının özellikle uzun mesafeli uçuşlarda tartışmalı bir konu olabileceğini, ancak cevabın genellikle oldukça açık olduğunu söylüyor.

Major, "Gece uçuşuysa kapatın. Panjurlar açıkken ışık içeri girer ve insanları uyanık tutar. Ancak tabi ki anlıyorsunuz, çünkü insanlar aşağı bakmak istiyorlar. Eğer Himalayaların üzerinden uçuyorsanız, Everest Dağı'na bir bakmak istiyorum, neden olmasın? Güvenlik düzenlemeleri nedeniyle jaluzilerin varışta açık olması gerekir" diyor. Öte yandan herhangi bir sorun olması durumunda mürettebatın ışığa uyum sağlamak için dışarıyı görebilmesi gerektiğini açıklamaya çalışacağını söylüyor.

UÇAKTA NE YEMEYİ TERCİH EDİYORLAR?

Malis ve Major, uçuş görevlilerinin havayolu yemeklerini yiyip içebileceklerini, ancak tercih etmeyebileceklerini söylüyor. Genellikle humus, elma ve patlamış mısır gibi hafif atıştırmalıkları tercih ettiğini söyleyen Malis, "Genellikle kendi kahvemi getiririm. Kendimi şişkin hissettirebilecek yiyeceklerden kaçınırım. Ana odak noktası bol suç içmek".

TÜRBÜLANS KONUSUNDA ENDİŞELENİYORLAR MI?

Malis, bir uçuşta çalışırken türbülansı "daha çok bir baş belası ve rahatsızlık" olarak görüyor ve şöyle diyor: Ama bu biraz komik, bir yolcuyken türbülansa girdiğimizde kendimi diğer tüm yolcular gibi hissediyorum (O tümsek de neydi, her şey yolunda mı?) ki bu hiç mantıklı değil. Genellikle endişelenecek bir şey olmasa bile inişli çıkışlı bir uçuş hiç kimse için hoş değil.

Yazarlar