SON DAKİKA
Tarih : 2020.11.17 15:40:16

İngiltere’de Havalimanı Çalışanları Maaş Kesintisine Grevle Yanıt Verecek

İngiltere’de salgını fırsat gören Heathrow Havalimanı yönetimi, çalışanların maaşlarında yüzde 20 kesinti yapmak istiyor. 4 bin 700 işçi aralık ayı için 4 günlük grev kararı aldı. İngiltere'de Kovid-19 pandemisini bahane eden Heathrow Havalimanı yönetimi, havaalanındaki bagaj, kontrol, itfaiye ve güvenlik bölümlerindeki işçilerin maaşlarında kesintiye hazırlanıyor.

Ücretlerde yüzde 20 kesintiye gitmeyi planlayan şirket, her işçiden yılda ortalama 8 bin sterlin kesmiş olacak. UNITE sendikasında örgütlü işçiler ise patronun kesinti planına karşı greve hazırlanıyor. İngiltere’de yıllardır kitlesel boyutta işçi çıkartmak isteyen firmalar fırsat kolluyordu. Londra Metrosu’ndan limanlara, otomotivden çelik fabrikalarına, postadan itfaiye servisine, süpermarketlerden taşımacılık şirketlerine kadar birçok işkolunda işverenler, büyük boyutta işçi çıkarmak istiyordu. Başta RMT, UNITE, PCS, CWU, NEU gibi sendikaların ve işçilerin kararlı tutumları buna engel olmuştu.

HAVAALANINDA İŞÇİ KIYIMI

Özellikle havayolu firmaları ve havaalanı yönetimleri, daha az işçi ile aynı işi, ya da daha çok işi yapmanın planlarını yapıyordu. Bunların başında ise, İngiltere’nin en büyük ve dünyanın üçüncü büyük havalimanı olan Londra'da kurulu bulunan Heathrow Havalimanı geliyor. Heathrow Havalimanı yönetimi, daha önce defalarca işçi atmak istemişti. Her seferinde büyük grev ve direnişlerle bu engellendi. Günlerce British Airways uçakları park halinde beklemişti. Hatta işçilerin kararlı direnişleri sonucunda birçok yönetici istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bunların başında ise “işçi düşmanı” olarak bilinen Willie Walsh geliyor. Kovid-19 salgının başlamasıyla birlikte uçuş yasakları gelir gelmez havaalanını en çok kullanan havayolu şirketi British Airways, 12 bin işçiyi işten atmak için kolları sıvadı. Pilotlar dahil tüm kademelerde işten atmaların büyük bir hızla yapıldığı Heathrow Havalimanı’nda, şimdi de kalan işçilerin ücretleri düşürülmek isteniyor. Havalimanını ABD, Kanada, Katar ve İngiliz şirketleri işletiyor.

HER İŞÇİDEN YILLIK 8 BİN STERLİN KESİNTİ

Bagaj işçileri, kontrol işçileri, itfaiye ve güvenlik bölümlerinde çalışan toplam 4 bin 700 işçinin maaşlarının yüzde 20 oranında düşürülmesini dayatan işverene işçiler çok öfkeli. Her işçinin ücretinden yıllık yaklaşık 8 bin sterlin kesinti yapmak isteyen işveren, salgından dolayı harcamaları kısıtlamak zorunda kaldıklarını iddia ediyor. Fakat, işçilerin üye olduğu UNITE sendikası, işverenin yeterince para kazandığını, ama pandemiyi bahane ederek yıllardır yapmak istediğini hayata geçirmeye çalıştığını söylüyor. Geçtiğimiz yıllarda, düşük ücrete karşı mücadele eden ve bu taleplerinin yerine getirilmesi için grevler gerçekleştiren işçiler, pandemiyi bahane ederek patronun ücret kesmesine müsaade etmeyeceklerini açıkladılar.

ARALIKTA 4 GÜN GREV KARARI ALINDI

İşverenin bu saldırısına karşı UNITE sendikası defalarca işveren tarafı ile görüştü. Çeşitli önerilerde bulunduğunu açıklayan UNITE, “İşverenin hiç bir koşulda anlaşmaya yanaşmıyor ve Kovid-19’u öne sürerek işçileri sefalet ücretine mahkum etmek istiyor. Buna müsade etmeyeceğiz” dedi. UNITE’ın açıklamasına göre 1, 14, 17 ve 18 Aralık günleri greve çıkılacak. UNITE Bölge Sekreteri Wayne King, havalimanı yönetimi pandemiyi bahane ederek, işçilerin ücretinde yüzde 20 oranında kesinti yapmak istediğini söyledi. Üstelik bu kesintinin yeni bir sözleşme ile kalıcı hale getirilmek istendiğini belirten King, “Böyle bir saldırıyı kabullenmemizin koşulu yok” dedi.

ARTAN İŞSİZLİKLE TEHDİT EDİYORLAR

Sendikanın grev oylamasında grev kararının alınmasından sonra işveren, 4 bin 700 işçinin greve çıkması durumunda havaalanında hiçbir aksaklığın olmayacağını öne sürdü. Son dönemlerde işten çıkarılan yüz binlerce işçinin iş aradığının tehdidini savuran havalimanı yönetimi, grevlere karşı hazırlıklı olduklarını, grevin havaalanı çalışmasında etkili olamayacağını iddia etti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İşçi Partisi Heathrow Bölge Milletvekili John McDonnell ise, “Heathrow yönetiminin, pandemiyi bahane ederek, çalışma yasalarını ve işçilerin çalışma koşullarını en dibe indiriyor.

Onun için işçiler isyan edip grev kararı aldılar. Sonuna kadar işçilerin yanındayım” dedi. Sendikadan yapılan açıklamada da, düşürülecek ücretler karşılığında çalışma saatlerinin de düşürülmesi önerisi dahil birçok öneri ile havalimanı yönetimine öneriler sunduklarını ve bunların hiçbir şekilde dikkate alınmadığını belirtti. “Grev son çare oldu” diyen sendika, işverenin bu aç gözlülüğüne ve fırsatçılığana izin vermeyeceklerini söyledi.

Yazarlar