SON DAKİKA
Tarih : 2024.05.08 13:39:32

İniş Takımlarının Açılmama Nedeni Belli Oldu

ABD merkezli dev kargo şirketine ait uçak ön iniş takımları açılmayınca gövde üzerine zorunlu iniş gerçekleştirdi. Facianın eşiğinden dönülürken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Uçağın ön iniş takımlarının hidrolik arızası nedeniyle açılmadığı bildirildi.

Fransa’nın başkenti Paris’ten havalanan ABD merkezli FedEx kargo şirketine ait uçak, 07.55 sıralarında İstanbul Havalimanı'na yaklaşırken iniş takımlarında sorun yaşandı. FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi uçağın ön iniş takımları açılmayınca pilot, “acil durum” bildiriminde bulundu. Pilot, havalimanı yetkilileriyle iletişim halinde uçağı 08.17'de gövde üzerine başarılı bir şekilde indirdi. Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi ekipleri (ARFF) yangın ihtimaline karşı acil müdahalede bulundu, uçak gövde üzerine iner inmez soğutma çalışmaları başlatıldı. Ölüm ya da yaralanmanın yaşanmadığı kaza nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda hava trafiğinde ciddi sorun yaşanmadı.

Uçaklar havalimanın diğer pistlerine yönlendirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Havalimanı'ndaki hadiseye açıklama yayınladı. Bakanlık açıklamasında ön iniş takımlarındaki arızanın nedenine ilişkin de bilgi yer aldı. Bakanlık açıklaması şöyle: * Saat 07.55 lokalde (pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle) ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08.17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır.

Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır.

İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA'dan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: Olay sonrası sadece 16R pisti geçici süreliğine hava trafiğine kapatılmıştır. ARFF ekiplerinin, uçağın güvenli bir alana taşınması ve pistin uçuş trafiğine açılmasına yönelik çalışmaları sürmektedir. Yedek pistler dahil olmak üzere tüm diğer pistlerde uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. ABD’nin Tennessee eyaleti merkezli FeDeX, 2023 itibarıyla filo ve taşıdığı binlerce ton yük bakımından dünyanın en büyük havayolu nakliyat (kargo) şirketi. FedEx, altı kıta 220 ülkede 375’ten fazla destinasyonda hizmet veriyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tISPsLv2PFc

Yazarlar