SON DAKİKA
Tarih : 2020.01.13 14:16:12

İranlı Uzmanlar Uçak Kazasını İran’ın Çernobil’i Olarak Yorumluyor

Kasım Süleymani'nin intikamını almak için Irak'taki ABD üslerini vuran İran, o sırada Tahran'dan havalanan Ukrayna uçağının füze olduğunu zannederek hava savunma sistemi ile düşürdü. İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından intikam almak isteyen İran, Irak'taki ABD üslerini vurdu. Bu sırada Tahran'dan havalanan Ukrayna yolcu uçağı aktif edilen SA-15 savunma sistemi tarafından füze sanılarak düşürüldü. Yaşananların ardından İranlılar uçak kazasını "İran'ın Çernobil"i şeklinde adlandırıyor.

İRAN'IN ÇERNOBİL'İ

Süleymani'nin öldürülmesinden sonra memleketi Kirman'da düzenlenen cenaze töreninde yaşanan izdihamla 100'e yakın kişinin hayatını kaybetmesi, daha sonra Ukrayna yolcu uçağının ABD füzesi sanılarak düşürülmesi İranlıları matem havasından çıkararak kitlesel bir öfkeye doğru sürükledi. İran makamlarının Ukrayna uçağı ile ilgili itirafının ardından sosyal medyada "İran'ın Çernolbil'i" etkiketi oluşturan İranlılar cumartesi ve pazar günü sokaklara döküldü.

UÇAĞA BİR, HALKIN GÜVENİNE BİN FÜZE

İranlı akademisyen Sadegh Zibakalam'a göre Ukrayna uçağının füze sanılarak düşürülmesinin ardından İran halkının politikacılara güveni en büyük sarsıntılarından birini geçirdi. iranlı bir haber sitesinde Ukrayna uçağının düşürülmesi hakkında şu yorum yer aldı: "Ukrayna uçağına sadece bir füze isabet ederken, halkın yetkilere duyduğu güvene bin füze isabet etti"

"ÇERNOBİL SOVYET'İ YIKTI, KAZA DA REJİMİ YIKAR"

İranlı uzmanlara göre Ukrayna'da 30 yıl öncesinde meydana gelen Çernobil felaketinin gerçek boyutlarını gizlemeye çalışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, (SSCB) bu sebepten dolayı dağılmıştı. Çernobil'in SSCB'nin dağılmasına zemin oluşturduğu gibi, uçak kazası da iran yönetimin darbe almasına sebep olabilir Uçağın düşürülmesini, 1988'de ABD'ye ait bir savaş gemisinin 290 kişiyi taşıyan İranlı yolcu uçağını vurması olayına benzeten Zibakalam ABD'nin sorumluluğu üstlenirken İran yönetiminin 3 gün boyunca yalan söyleyerek komple teorileri ürettiğini söylüyor.

Yazarlar