SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.24 02:43:38

İşi Bırakan Hostes Anlattı: Acil İnişe Gerek Yok

Dünya üzerinde milyonlarca kişinin konforlu ve hızlı olması sebebiyle seyahat aracı olarak kullandığı uçaklarda yaşanan ölümlerde neler yapıldığı, nasıl bir yol izlendiği büyük merak konusu. 2 yıl boyunca uçuş görevlisi olarak çalışan bir Tiktok kullanıcısının yayınladığı video ise izleyenleri şaşkına çevirdi. Uçakla seyahati tercih edenlerin sayısı her yıl katlanarak artıyor. 2021 yılında dünya genelinde uçakla seyahat eden yolcu sayısı 2.2 milyar olarak açıklandı.

Kovid-19 salgını öncesinde açıklanan verilere göre ise yıllık yolcu sayısı 4 milyarın üzerindeydi. Yolcu sayısının bu denli fazla olması uçaklarda tıbbi müdahale gerektiren durumların meydana gelmesini ise kaçınılmaz kılıyor. New England Tıp Dergisi tarafından yapılan çalışmaya göre, günümüzde ortalama her 600 uçuştan birinde tıbbi müdahale gerektiren olay yaşanıyor. Yaşanan bayılma, solunum problemleri, kalp rahatsızlığı, bulantı veya kusma gibi rahatsızlıkların yüzde 0.3’ü ise ölümle sonuçlanıyor.

Bu durumlar sıradan bir yolcu için karşılaşılması zor gibi görünse de haftada ortalama on sefer yapan uçak mürettebatı için oldukça olası. 2 yıl boyunca uçuş görevlisi olarak çalıştığını belirten TikTok kullanıcısı 25 yaşındaki Sheena Marie de sefer esnasında uçakta ölüm gerçekleştiğinde neler yaşandığını anlatan bir video yayınladı. 2.8 milyon kişi tarafından izlenen videoda yer alan bilgiler, birçok kişiyi şaşkına çevirdi.

SEFER ESNASINDA YOLCU ÖLÜRSE...

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) uçuş sırasında rahatsızlık geçiren yolculara müdahale edilmesiyle ilgili bir yönergesi bulunuyor. Bununla birlikte hava yolu şirketleri, çalışanlarına verdikleri eğitimlerde bu tarz durumları da simüle ediyor ve bu doğrultuda gerekli eğitimleri veriyor. Buna göre yolculardan birinin rahatsızlanması durumunda kabin ekibi ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor. IATA, uçuş ekibinin türbülans veya diğer engellemelere maruz kalmadığı sürece bilincini yitirmiş bir yolucuya en az 30 dakika kalp masajı yapmasını öneriyor. Bu sırada uçakta doktor olup olmadığı kontrol ediliyor ve pilotlar bilgilendiriliyor. Yolculardan birinin hayatını kaybetmesi durumunda yapılacaklarla ilgili standart bir yol izlenmiyor. Bu konuda her hava yolu şirketi kendi belirlediği prosedürleri uyguluyor. Sheena Marie, yayınladığı videoda uygulanan bu farklı prosedürleri anlattı ve herkesi şaşkına çevirdi.

Marie, "Bir yolcu hayatını kaybettiğinde varış noktamıza kadar uçakta kalır. Herkes ölen bir yolcunun uçaktaki tuvalete ya da koridora bağlandığını düşünüyor olsa da uçuş güvenliği açısından bu mümkün değil. Ölen yolcunun oturduğu koltuğa bağlandığı durumlar, bu tarz olaylar söz konusu olduğunda çok sık rastlanan bir durum" ifadelerini kullandı.

Kokpit ekibinin durum hakkında bilgilendirilmesinin ardından, bu konuda neler yapılacağı hakkındaki son kararı pilotlar veriyor. Uçağın varış noktasına uzak olduğu veya uçaktaki tüm koltukların dolu olduğu durumlarda kokpit ekibi geri dönüş kararı alıyor. IATA’nın konu hakkında yaptığı önerilerde ise hayatını kaybeden yolcunun uçağın en arkasında müsait durumda olan koltuklara bağlanması tavsiye ediliyor. Bu koltuklar dolu ise yolcunun business class bölümüne yatırılıp bağlanması tavsiye ediliyor.

Tüm koltukların dolu olması durumunda ise hayatını kaybeden yolcu oturduğu koltuğa bağlanıyor. Ölen yolcu güvenli bir şekilde bağlandıktan sonra üzeri battaniyeyle örtülüyor. Uçağın iniş yapmasının ardından tüm yolcular indikten sonra cenaze havalimanı personeli tarafından hayatını kaybeden yolcunun kişisel haklarını ihlal etmeyecek şekilde uçaktan tahliye ediliyor.

 

Kaynak : MİLLİYET

Yazarlar