SON DAKİKA
Tarih : 2020.01.18 00:17:07

İstanbul Havalimanı Sınıfı Geçti

BUGÜN KARNE GÜNÜ, HAL VE GİDİŞ PEKİYİ…

İSTANBUL HAVALİMANI SINIFI GEÇTİ.

“Hele bir Airbus A380 insin, ak mı, kara mı o zaman göreceğiz” söylemlerine nihayet bu sabaha karşı saat 05.50’de nokta konuldu. Hem de çocuklarımızın ilk yarı karnelerini aldıkları gün. Alınan karne de İstanbul Havalimanı’nın pist notları, daha doğrusu Hal ve Gidiş Pekiyi. İstanbul Havalimanı pistleri için birçok dedikodu üretildi. “Dolu ağırlığı 600 tona yaklaşan bir Airbus A380 insin de görelim” deniyordu. Çünkü bu ağırlıktaki bir uçağın piste teker vurduğu zaman yapacağı hayali hasarlar konuşuluyordu. İndi işte. İşte bu sabah bütün bunlara nokta konuldu.

A380 THAİ, BAŞARIYLA TEKER KOYDU

Tayland'ın Başkenti Bangkok'dan Almanya'nın Frankfurt kentine uçan uçan Thai Hava Yollarına ait Airbus A380 tipi uçak, Türkiye hava sahasına girdiği sırada Alman uyruklu 61 yaşında ki bir yolcusu rahatsızlandı. Alman yolcu sol tarafını hissetmediğini kabin memurlarına söyledi. Kabin ekibi olayı uçağın kaptan pilotuna bildirdi. Thai Havayolları'nın uçağının pilotu İstanbul Havalimanı kontrol kulesi ile telsiz bağlantısı kurarak, acil iniş izni istedi. Kuleden izin alan uçağın pilotları İstanbul Havalimanı'na saat 05:50 sıralarında sorunsuz şekilde indi. Bu arada uçağın yanına ambulans gönderildi. Rahatsızlanan Alman yolcu ambulansa alınarak hastaneye kaldırıldı. Rahatsızlanan yolcuyu İstanbul Havalimanı'nda indiren Thai Havayolları uçağı daha sonra 07.20 sıralarında İstanbul Havalimanı'ndan kalktı. Haberin özeti bu. Sıradan bir havacılık haberi gibi. Ancak altında çok şey yatıyor. Sanıyorum İstanbul Havalimanı otoriteleri her ne kadar meydanlarına güvenseler de, uçak teker koyup, taksi yollarından geçerek park yerine gidene kadar soluksuz izlemişlerdir. Sonra da ellerini birbirlerine vurup bir çak yapmışlardır. Ben olsam yapardım.

İLK GELİŞ 2007, TEST İÇİN

A380’in ilk gelişi 2007’de THY satış yapabilmek amacıyla test için boş olarak geldi ve gitti. Daha sonra 2010 Eylül ayında fuar için yine boş olarak geldi. Özel bir trafikle Genel Havacılığın önüne park etti. En önemlisini hatırlayalım. İflas edip batan ünlü turizm şirketi Thomas Cook’un yolcularını toplamak için Dalaman Havalimanı’na inen Malta bayraklı HİFly’nin A380’i ortalığı duman etmişti. Uçağın büyük kanatlarında dış motorları çalışırken aprondaki bütün çöpü fırlattı. Uçak kalktıktan sonra pist üzerinde yabancı maddeler oluştu. Ayrıca hasar oluşturacak malzeme doldu. İki saatliğine pist kapatılıp temizlendi. Sonuçta Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), A380’in diğer yapacağı seferleri durdurdu. Bu durum, İstanbul Havalimanı’nın devreye girmesi ile farklı bir boyuta taşındı. Çünkü Pistlerin eni 60 metre, kullanılan iki pistten biri 3 bin 750, diğeri de 4 bin 100 metre. A380’lerin operasyonu için sorun yok. Taksi yolları da gereken özelliklere sahip. Ancak yine de soluksuz izlendi. A380’in özelliklerine gelirsek; 853 yolcuya kadar alabiliyor.72.7 m. Uzunluğunda 24.5 m. Yüksekliğinde, boş ağırlığı 361 ton, kalkış ağırlığı 560 ton. Çift katlı süper bir Jumbo jet.

THY AÇISINDAN

Bildiğim kadarıyla THY A380’e hiç sıcak bakmadı. Hatta ilk imalat tarihlerinde, yani 2007 yılında belki beğendirebiliriz diye test uçuşu için İstanbul’a geldi. Tabi ki boş olarak. Geldiği gibi de gitti. Sonra 2010 da fuar için geldi. Özel manevralarla Genel Havacılık apronuna zar zor park ettirilebildi. Sonuçta THY, son olarak 30 adet Boeing 737-9 ve 30 adet A350-900 siparişlerini verirken A380’in esamesi bile okunmadı. Fiyatı mı yaklaşık 445 milyon dolar. THY filosundaki bildiğim kadarıyla en pahalı uçak Boeing 777-300ER’nin fiyatı 361 milyon dolar. Hem pahalı, hem de bu kadar koltuğu doldurmak pek ekonomik olmuyor herhalde. Bir THY yetkilisinin dediğine göre: “Airbus A380 THY’nin iş modeline uymuyor.”

2019-2020 eğitim ve öğretim yılının yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte öğrenciler, merakla bekledikleri karnelerini aldılar. Tüm çocuklarımıza iyi tatiller ve öğrenim hayatlarında başarılar dilerim.

Yazarlar