SON DAKİKA
Tarih : 2019.04.03 13:37:43

İstanbul Havalimanı’na Taşınma 45 Saat Sürecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, İstanbul Havalimanı'na taşınma süreciyle ilgili konuştu. 45 saat sürecek taşınma 5 Nisan saat 03.00'te başlayacak. Yeni havalimanından ilk uçuş 6 Nisan saat 14.00'te yapılacak. Taşınma sırasında 4 rotadaki yollar trafiğe kapatılacak. İşte trafiğe kapanacak yollar...

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı'na 6 Nisan'daki taşınma süreciyle ilgili açıklama yaptı.
 
Turhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
"Hava taşımacılığında dünyada ilk 10 arasına gireceğiz. 114 uçak aynı anda terminale yanaşabilecek. Havalimanının milli gelirin yüzde 4 ila 5 seviyesinde artış yapacağı öngörülüyor Havalimanı 225 bin kişiye kadar ilave istihdam 
 
GAYRETTEPE-HAVALİMANI METROSU 2020 BAŞINDA AÇILIYOR
 
İstanbul Havalimanı'nın inşaatı ile eş zamanlı olarak ulaşım altyapısı inşaatını da başlattık. Gayrettepe İstanbul Havalimanı arasındaki metro çalışmaları hızla devam ediyor. Amacımız 2020 başında bu hattı açarak ulaşımı kolaylaştıracağız. 
 
TAŞINMA 45  SAAT SÜRECEK
 
Planlanan taşınma süreci 5 Nisan'da gece 03,00'te başlayacak 6 Nisan gecesi saat 23.59'da tamamlanacak. Toplam 45 saat sürecek.
 
TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR
 
Trafiğe kapacak yollar ve süreleri şöyle; 
 
* Atatürk Havalimanı Yeşilyurt Havuzlu Kavşağı ile Mahmutbey Batı Kavşağı arası 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 23.59 arasında 26 saat trafiğe kapatılacak.
 
* Mahmutbey Batı Kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası 12 saat trafiğe kapatılacak.
 
* İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu ile Basın Ekspres Yolu Mahmutbey Batı Kavşağı ile Yeşilköy Havuzlu Kavşağı istikametinde 6 Nisan gecesi saat 01.00 ile 6 Nisan saat 10.00’a kadar 9 saat trafiğe kapatılacak.
 
* Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyolu’nun Reşadiye Kavşağı ile Yassıören Kavşağı istikametinde 5 Nisan saat 22:00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası gidiş-geliş yönünde 12 saat trafiğe kapatılacak.
 
Sürücülerin alternatif yol güzergahlarını kullanmalarını önemle rica ediyoruz.
 
İSTANBUL HAVALİMANI'NA NASIL GİDİLİR?
 
12 SAAT UÇUŞ YAPILMAYACAK
 
İki havalimanında aynı anda uçuşların tamamen kesildiği 12 saatlik bir süreç olacak. 6 Nisan saat 02.00'de Atatürk Havalimanı'nda son uçuş yapılacak. 6 Nisan saat 14.00'te ise İstanbul Havalimanı'nda uçuşlar kademeli olarak artırılacak."
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanmak zorunda kalan tüm araç sınıflarının yolun trafiğe kapatıldığı 24 saat boyunca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçişine izin verilecek.
 
 
50 BİN TIR YÜK TAŞINACAK
 
Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yaklaşık 47 bin 300 ton ağırlığında malzeme taşınacak. 44 ton ağırlığındaki uçak çekme aparatlarından çok hassas aletlere kadar, 10 bin parçadan fazla malzemenin oluşturduğu bu yük 5 bin TIR hacminde malzemeye eş değer. Bu yükü taşıyacak TIR'ların 45 saatte kat edeceği mesafe ise 400 bin kilometre olarak hesaplandı. TIR'lar, dünyanın çevresini 10 kez dönmeye eş değer bir yol kat edecek. Bu büyük operasyonda 1800’den fazla çalışan görev alacak.
 
AYCI: GÖKYÜZÜNÜN RENGİ KIRMIZI-BEYAZ OLACAK
 
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, taşınmayla ilgili yaptığı açıklamada; “Doğup büyüdüğümüz evimiz Atatürk Havalimanı’ndan ayrıldığımız için hüzünlüyüz diğer tarafta ise dünyanın havacılık merkezi bizim evimiz olacağı için heyecanlıyız. İki gün sonra cuma günü başlayacak büyük taşınma ile yalnızca Türkiye’de değil, dünya sivil havacılığında büyük bir değişim olacak. İstanbul Havalimanı gökyüzünün rengini kırmızı-beyaz ile değiştirecek” dedi. 
 
HAVALİMANI KODLARI DEĞİŞİYOR
 
İlk etap açılışı sonrası İstanbul Havalimanı ISL kodu ile temsil ediliyordu. Büyük taşınma sonrası IATA kodları değişimi gerçekleşecek ve 6 Nisan günü 03.00 itibarıyla Atatürk Havalimanı’nın IST kodu İstanbul Havalimanı’na verilecek. Kargo ve VIP yolcu uçuşlarının gerçekleşeceği Atatürk Havalimanı ise ISL kodunu alacak.

Yazarlar