SON DAKİKA
Tarih : 2023.04.19 15:33:17

İşte Rolls-Royce İmzalı Dünyanın En Büyük Uçak Motoru

Rolls-Royce, devasa UltraFan motoru için ilk demo aracını inşa etmeyi bitirdiğini açıkladı. Dünyanın en büyük uçak motoru olan Ultrafan ayrıca havacılıkta net sıfır için önemli bir adım olacak. Uçaklar öngörülebilir bir gelecekte hidrokarbon yakıtları yakmaya devam edecek zira mevcut uzun mesafeli yolcu uçaklarının menziline ve dayanıklılığına yaklaşabilecek temiz bir alternatif henüz yok. Dolayısıyla Rolls-Royce, yeni nesil dünyanın en büyük uçak motoru olan UltraFan'ı hızla geliştirmeye devam ediyor.

Rolls-Royce’dan dünyanın en büyük uçak motoru

Bu dev mavi kanatlı turbofan, 25.000 lb'den (111 Kilonewtons) yaklaşık 110.000 lb'ye (489 Kilonewtons) kadar değişen itme gücüne sahip olacak ve dar veya geniş gövdeli uçaklarda kullanılacak. 140 inç (3,56 m) çapındaki Rolls-Royce UltraFan, şu anda uçak sınıfındaki en büyük motor olan General Electric GE9X'teki fandan yaklaşık yüzde 5 daha büyük yapıda. Öte yandan Rolls-Royce Civil Aerospace Başkanı Chris Cholerton, UltraFan'ın 2023'te ilk kez yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtı ile test edeceklerini de belirtti. Yani motor ve fan, sürdürülebilir yakıtlarla da uyum içinde rahatlıkla çalışabilecek.

Sürdürülebilir yakıtlarla uyumlu

Dünyanın en büyük uçak motoru demosu olan UltraFan, yakıt verimliliğini artıran, emisyonları azaltan ve sürdürülebilirliği iyileştiren devrim niteliğinde birçok yeniliğe sahip durumda. Rolls Royce, "UltraFan demo aracı gelecek için tasarlandı; hizmete girdiği ilk günden itibaren yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı ile çalışmaya hazır olacak. Ek olarak, hibrit elektrik ve hidrojen gücü çözümleri için potansiyel seçenekleri de aktif olarak araştırıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Yazarlar