SON DAKİKA
Tarih : 2022.10.09 23:19:35

KKTC’de Yeni Ercan Havaalanı Açılış İçin Gün Sayıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inin yeni Ercan Havaalanı açılış için gün sayıyor. Havalimanı adanın kuzeyini dünyaya açacak kritik bir öneme de sahip. Test uçuşlarının başlaması için hedef 29 ekim. Planlanan açılış tarihi ise KKTC'nin kuruluş yıldönümü olarak belirlendi. Yeni havaalanı toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik bir alanda inşa edildi.

Pist kanat açıklığı 60 metre olan uçaklar için de uygun olarak tasarlandı. Bu kanat açıklığı havacılıkta yer alan uçakların neredeyse tamamının Ercan Havalimanı'na inebilmesi anlamına da geliyor. Eski havaalanın tam 6 katı büyüklükte inşa edilen yeni havaalanı 60 check in 24 pasaport noktası olacak. Yap işlet devret modeliyle yapılan havaalanında kullanılan malzemeler alanında marka olmuş firmalardan alındı. Yeni havaalanın turizme ve ekonomiye katkısı yanında bir önemi daha var. Havaalanın açılışında uluslararası alanda tarihi bir adım da atılabilir.

Uluslararası uçuşların burada başlaması ile birlikte bazı ülkelerden başta Rusya'dan direkt uçuşların da başlaması bekleniyor. Bunun bir anlamı daha var. Rusya, KKTC yi tanınmıyor uçuşların başlaması da burada önemli bir mesajı olarak yorumlanıyor. Ayrıca Pakistan, Azerbaycan gibi ülkelerle de temaslar devam ediyor. Rus uçakları ilk kez Lefkoşa'ya direkt uçuş yapabilmesi için havaalanın uluslararası kodlarının olması gerekiyor. KKTC devleti tanınmadığı için bu kodlar henüz verilmedi ancak Türkiye'nin de desteği ile alt yapı çalışmaları yapıldı. Havaalanına Antalya havaalanına bağlı bir kod verilerek yasal altyapının da oluşturulabileceği öğrenildi..

Yazarlar