SON DAKİKA
Tarih : 2017.08.30 12:54:10

Kahraman THY Pilotu, Hayat Kurtardı

İngiliz basını, bir Afgan mültecinin İngiltere'de sınırdışı edilmesini engelleyen Türk pilotu konuşuyor. İngiliz yetkilileri, ülkesi Afganistan'da kafasının kesilerek infaz edileceğine ikna edemeyen Afgan'ın sınırdışı edilmesini istemeyen pilot uçağı kaldırmadı.
 
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrow Havaalanı, dün ilginç bir olay yaşadı. İki yıl önce Calais mülteci kampı üzerinden İngiltere’ye gelen Afgan Samim Bigzad, İngiliz yetkilileri ikna edemeyince sınırdışı edildi. Bigzad’ın yakınları ve insan hakları savunucuları bir kampanya başlatarak uçağa binen ve check-in yapan yolculara, uçakta haksız yere sınırdışı edilen bir Afgan’ın olduğunu duyurdu. Bu gelişme, Türk pilot ve kabin ekibine de duyuruldu.
Bigzad, İngiliz yetkililere Afganistan’a gitmesi durumunda öldürüleceğini söylese de onları ikna edemedi. Fakat pilot Afgan mültecinin yaşadıklarını ve zorla sınırdışı edilme kararı alındığını öğrenince çok net bir karar aldı: Uçağı kaldırmayacaktı!
Bigzad’ı ölüme götürmeyeceğini duyuran pilot, “Eğer onu almazsanız ben de uçmuyorum. Burada bir insanın hayatı risk altında” dedi. Pilotun bu çıkışının ardından görevliler Bigzad’ı uçaktan indirdi. Bigzad’ı savunanlardan Bridget Chapman, İngiltere’nin saygın haber portalı Independent’a konuştu. Chapman, “Samim bir rakam ve istatistik değil. O kimseye zararı olmayan iyi bir insan. İngilizce öğreniyor ve kriket sporunu seviyor. Biz uçağa binenlerle iletişime geçerek durumu kabin ekibine iletmelerini istedik. Onlar da bunu gerçekleştirdi” dedi.
AB havacılık kanunlarına göre bir uçağın havalanıp havalanmayacağına karar verecek tek isim pilot.

 

Yazarlar