SON DAKİKA
Tarih : 2019.10.31 18:35:43

Kesintisiz Olarak Tam 96 Yıldır Yayın Yapan Tek Gazete

Dile kolay, Türkiye’de tam 96 yıl kesintisiz yayın yapan ve en eski tek gazete olan Bartın Gazetesi, dalya demeye dört yıl kalmanın mutluluğunu yaşıyor. Babası Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında yayın hayatına başlayan ve logosunda “ Cumhuriyetçi Memleket Gazetesi “ yazısını hala taşıyan Bartın Gazetesi’nin ikinci kuşak sahibi olan Esen Aliş, Cumhuriyetle yaşıt sayıldıklarını belirterek şunları söyledi: “ 6 Üniversitede tez konusu olduk. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarından onlarca ödül aldık. Son olarak 2015’de UNESCO Uluslararası Kırımlı Gazeteci İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ödülünü aldık. “

AZİM KİTAPEVİ.

Bartın’ın Yukarı Çarşı semtindeki Taş Han’da sahibi olduğu Azim Kitapevinden doğru yönettiği Bartın Gazetesi’nin ilk baskılarını arşivinden çıkartıp gösteren Esen Aliş, ilk sayıları Taş Baskı ile yaptıklarını belirterek, “ Bu tarihi baskı makinelerimiz, el dizgisi kurşun harfler, dizgi aparatları, son baskının kalıplarını Bartın Kent Müzesine armağan ettik. Böyle bir müze Batı Karadeniz’de sadece Bartın’da bulunuyor. Bu makineleri babam, 1930’lu yıllarda İstanbul Cağaloğlu Tan Matbaası tesislerinden satın almıştı” dedi.

BENİM NOTUM.

Bartın Belediyesi tarafından düzenlenen Kitap Fuarı için geçen hafta Bartın’daydım. Bartın’a gidince mutlaka Esen Aliş abime uğrarım. Azim Kitapevi’nden içeri girdiğim anda her zamanki gibi kendisini arşivini karıştırırken buldum. 96 yıl önce çıkan ilk sayı elindeydi. Bir gazeteci olarak gerçekten duygulandım. Harf devrimi daha olmamıştı. Yazılar eski Türkçeydi. Daha sonraki yallarda çıkan ve özellikle Atatürk fotoğraflı sayıları ellerken insan duygu yüklü oluyordu. Bir an düşünmekten kendimi alamadım. Acaba 96 yıl kesintisiz olarak yayın yapan bir taşra gazetesi örneğin bir Avrupa ülkesinde olsaydı ne yaparlardı? İnanın pamuklara sarar öyle koruma altına alırlardı. Esen abi pek söylemek istemiyor ama, ilan sıkıntısı nedeniyle bazı günler gazeteyi çıkaramaz hale geldiğini de sözlerine ekliyordu. Diyecek pek bir şey söyleyemedim. Ama Esen Abi azmin ve gururun abidesi gibi Bartın’ın tam içinde dimdik ayakta duruyor. Sağlıklı nice yıllar Sevgili Esen Aliş abi ve Bartın Gazetesi.

Faik KAPTAN.

Yazarlar