SON DAKİKA
Tarih : 2020.03.27 17:11:04

Kriz Sırasında En Çok Tehlikede Olan Havayolları Açıklandı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne göre, havayolları koronavirüsle savaşmak için kilitli ülkelerle durma noktasına geldiğinden, havayolları bu yıl trilyon dolar gelir kaybedebilir. Sidney merkezli CAPA Havacılık Merkezi geçtiğimiz hafta, taşıyıcıların çoğu destek bulamazlarsa Mayıs ayı sonuna kadar iflas edeceklerini söyledi. “Bu çok zor dönemde, sadece en uygun olanın hayatta kalması olacak”

Qatar Airways CEO'su Akbar Al Baker Hangi havayolları en fazla risk altındadır? sorusuna şu yanıtı verdi; "Virüs gibi, kriz de ayrımcıdır ve bütçe operatörlerinden ulusal bayrak taşıyıcılarına kadar herkesi etkilemektedir. Uçak üreticileri ve tedarikçileri de büyük bir baskı altında. Boeing Co., devlet desteğinde milyarlarca dolar ve Airbus SE'nin kredi hatlarını genişletmesi ve temettüsünü iptal etmesi için çağrıda bulunuyor.

1960'larda Edward Altman tarafından iflas tahmin etmek için geliştirilen Z skor yöntemini kullanan Bloomberg News, mevcut verilere dayanarak büst olma riski en yüksek olanları belirlemek için listelenen ticari havayollarını filtreledi. Hesaplamalar, hükümet kurtarma ve operatörlerin hayatta kalmasına yardımcı olabilecek diğer fon kaynaklarını dikkate almaz. Liste Asya'da yoğunlaşırken, büyük ölçüde yüksek borç seviyeleri nedeniyle, Avrupa bölgesel havayolu şirketleri Flybe Group Plc'nin çöküşü kanıtlandığı için Avrupa taşıyıcıları bağışık değildir."

Altman'a göre, ise 1,8 veya daha düşük puanlar iflas riskine işaret ediyor ve 3'ün üzerindeki puanlar sağlam bir temel olduğunu gösteriyor. Borçlu düşük maliyetli taşıyıcı Norveç Hava Servisi ASA ve Air France-KLM, American Airlines Group Inc. ve SkyWest Inc. gibi eşiğin altına indi. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler havacılık şirketleri ile finansal destek hakkında görüşüyorlar ve milyarder yatırımcı Warren Buffett ile Delta Air Lines Inc. gibi derin cep destekli olanlar nakit için diğer yollara erişebilecekler.

Yazarlar