SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.11 17:51:16

Lufthansa Uçakları İçin Köpekbalığı Derisi Kaplaması

Lufthansa, Boeing 777 tipi bir kargo uçağını "köpek balığı derisi" esaslı özel bir malzeme ile kapladı. AeroSHARK adlı yenilikçi ürün, Lufthansa Technik ve kimya devi BASF tarafından ortaklaşa geliştirildi. Bu sayede uçuş sırasında uçağın gövdesinde oluşan sürtünme miktarının azaltılması ve böylelikle yakıt tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.

Yapılan hesaplamalara göre AeroSHARK ile sürtünme miktarında% 1'den fazla azalma elde etmek mümkün görünmektedir. Böylece, Lufthansa'nın 10 uçaklık Boeing 777F filosunun 3.700 ton yakıt sağlayacağı tahmin ediliyor ve yetkililer bu oranı ise Frankfurt ile Şanghay arasındaki 48 kargo uçuşunun yakıt tüketimine eşit olduğu saptamasını yaptılar.

Bunun yanı sıra yakıt tüketimi azaldıkça motorlardan gelen karbon salınımı da azalacağı öngörülüyor. Uçak yüzeyleri, yüksek irtifalarda yüksek düzeyde UV radyasyonuna, sıcaklık ve basınç değişikliklerine maruz kalırken Alman BASF firması ile üretilecek olan bu kaplama malzemelerinin her türlü hava şartlarına dayanıklı ve kolay uygulanabilir olması hedefleniyor.

Almanya hava yolu şirkti Lufthansa yetkilileri 2022 yılı başından itibaren bu ürün ile Lufthansa filosundaki tüm kargo uçaklarının kapsanması hedeflediğini açıkladılar.

Yazarlar