SON DAKİKA
Tarih : 2019.10.10 13:53:49

MAX Pilotları Boeing’den Tazminat İstiyor

American Airlines pilotları, Boeing 737 MAX’lerin yerde kalması dolayısıyla oluşan ücret kayıplarını talep ediyorlar. Boeing 737 MAX’lerin uçamaması havayolların yanı sıra pilotları da zarara uğrattı. Aeronews’te yer alan habere göre, bağımsız havayolu sendikaları konferansında konuşan Amerikan Müttefik Pilotlar Birliği (Allied Pilots Association/APA) Başkanı Kaptan Eric Ferguson, Boeing 737 MAX’ın uçamaması nedeniyle ücret kaybına uğramış American Airlines (AA) pilotlarının tazminat istediğini söyledi. Sendikaya göre, 737 MAX’in dünya çapındaki yerde kalmasından kaynaklanan uçuş iptallerinin bu pilotlar için uçuş saatlerinde önemli bir düşüşe yol açtı.

Southwest: Tazminatı çalışanlarla paylaşacağız

Southwest Airlines CEO’su Gary Kelly, kısa bir süre önce, havayolunun Boeing’ten aldığı her türlü tazminatın çalışanlarla paylaşılacağını bildirmişti. Ferguson, “Aynı şeyi arıyoruz” dedi. APA ve Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA), 737 MAX’lerin güvenli bir şekilde hizmete geri döndüğünden emin olmak için havayolları ile ortak çalışmalar yürütüyor. Boeing, uçağın bu yılın 4’üncü çeyreğinde tekrar uçması gerektiği iddiasını sürdürüyor.

Pilotların eğitilmesi gerekiyor

Uçakların yeniden havalanabilmesi için Boeing tarafından geliştirilmekte olan yeni MCAS yazılımı konusunda pilotların eğitilmesi gerekiyor. APA’ya göre, AA’daki pilotların eğitilmesi için yaklaşık 30 gün gerekli. Daha fazla uçak ve filoya sahip Southwest’te ise bu 45 ila 60 gün sürer.

387 adet MAX yerde yatıyor

Boeing’in rakamlarına göre, Ağustos sonu itibarıyla toplam 737 MX siparişi 4 bin 931. Bunun 387 adedi havayollarına teslim edildi. AA, 100 adetlik 737 MAX siparişinden 24’ünü filosuna kattı. Southwest Airlines ise 280 adetlik MAX siparişinden 31’ini teslim aldı. Türkiye’de ise, Türk Hava Yolları’nın 12, Corendon Airlines’ın ise 1 adet 737 MAX uçağı yerde bekliyor.

Yazarlar