SON DAKİKA
Tarih : 2017.09.15 13:03:31

Maliye’den Pegasus Hava Yolları’na Milyonlarca Lira Ceza

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama gönderen Pegasus Hava Yolları, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurumu'nun şirkete cezai işlem uyguladığını duyurdu. 
 
Pegasus gelir vergisi stopaj incelemesi sonucu şirkete 2014 yılına ilişkin 97.3 milyon lira tutarında ceza uygulandığını duyurdu. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, vergi müfettişlerinin incelemesi sonucunda pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren uçucu personele yapılan uçuş tazminatı ve uçuş tazminatı farkı ödemelerinin gelir vergisi istisnasına tabi tutulmasının eleştirildiği belirtildi.
 
Pegasus tarafından KAP'a göndeilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
''2016 ve 2017 yıllarında Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu müfettişlerince 2014 yılı için Şirketimiz kanuni defter ve belgeleri üzerinde gelir vergisi stopajı yönünden inceleme gerçekleştirilmiştir. İnceleme neticesinde Şirketimiz tarafından hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış uçucu personele yapılan uçuş tazminatı ve uçuş tazminatı farkı ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 29/2. maddesi hükmü uyarınca gelir vergisi istisnasına tabi tutulması eleştirilmiştir. Bu doğrultuda 2014 yılı için Şirketimiz aleyhine re'sen 38.644.642,45 TL gelir vergisi (stopaj) ve 293.312,84 TL damga vergisi tarh edilmiş ve ayrıca 57.966.963,68 TL gelir vergisi ziyaı ve 439.969,26 TL damga vergisi ziyaı cezası uygulanmıştır.
 
Şirketimiz konuyla ilgili bugüne kadarki sektör uygulamaları ve vergi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda inceleme konusuna ilişkin olarak vergi mevzuatı ile tam uyum içinde olduğu görüşündedir ve finansal tablolarında incelenmeyen dönemler de dâhil olmak üzere herhangi bir karşılık ayırmamıştır.
 
Söz konusu tarhiyat ve ceza uygulamasına karşı Şirketimizin Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu nezdinde uzlaşma talebinde bulunma ve uzlaşmanın vaki olmaması durumunda vergi mahkemeleri nezdinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Şirketimizin ayrıca vergi incelemesi sonuçlarının 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında indirime konu edilmesini talep imkânı bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak yasal süresi içinde başlatılacak süreçler yatırımcılarımızın bilgisine ayrıca sunulacaktır.''

 

Yazarlar