SON DAKİKA
Tarih : 2021.06.09 15:02:41

Milli Muharip Uçak Görücüye Çıktı

Büyük bir heyecanla duyurulan ve gelişmeleri de merakla beklenen milli savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda görücüye çıktı. Milli Muharip Uçak, ilk uçuşunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecek. Türkiye'nin savunma sanayi tarafında attığı adımlar dikkat çekerken öte yandan Mili Muharip Uçak da görücüye çıktı. Savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda karşımıza çıkıyor. Savaş uçağının ilk kez Ankara'da görücüye çıktığı kaydediliyor.

Vatandaşlardan büyük bir ilginin olduğu savaş uçağı 1.8 mach hıza ulaşabilirken 55 bin feet yüksekliğe de çıkabiliyor. Fuarın gözdesi olan MMU, yeni nesil tasarımıyla ve teknolojisiyle dikkat çekiyor. Milli savaş uçağı, düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu ve benzeri teknolojik özelliklere sahip olacağı belirtliyor. MMU sayesinde Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin'den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini almayı planlıyor.

RADARDAN KORUNACAK

Türkiye'ye havacılık ve savunma alanında lig atlatması beklenen 5'inci nesil avcı uçağı olan Milli Muharip Uçak, radardan da korunacak. Milli Muharip Uçak, 21 metre uzunluğunde ve kanat açıklığı 14 metre. Yapay zeka ve nörol ağ desteği de bulunan uçakta, dikkat çeken teknolojiler de kullanılıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye'nin en önemli projesi Milli Muharip Uçak'ın 2028'de Türk Hava Kuvvetlerine yerli ve milli olarak teslim edileceğini bildirilmişti.

Kariyerindeki gelişmelerden bahseden Kotil, TUSAŞ'ın kuruluş amacını ve faaliyet alanlarını anlattı. TUSAŞ bünyesinde yaklaşık 4 bin mühendisin çalıştığını söyleyen Kotil, 2028 itibarıyla bu sayının 10 bine çıkacağını, bunların çoğunun genç mühendislerden oluşacağını aktararak, "Bize gelecek arkadaşlardan tek istediğimiz, süper İngilizce'ye sahip olmaları. Kullandığımız tüm dokümanlar İngilizce. Önümüzdeki yıl son sınıf öğrencilerini okullarını bitirmeden işe alacağız." dedi.

Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki son duruma ilişkin gelen soruyu cevaplayan Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz." şeklinde konuştu.

SOM-J GÜÇLÜ YAPISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Fuarda aynı zamanda pek çok silah ve füze de karşımıza çıkıyor. Roketsan’ın SOM-J füzesi de bu kapsamda fuarda sergilenenlerden biri. SİHA’larda yoğun bir şekilde kullanılan bu füzeler, ilerleyen dönemde Türkiye’nin adını bütün dünyaya duyurması bekleniyor. Aynı fuarda SOM’un ilk geliştirilen füzeleri de yer alıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise F-35 uçakları için geliştirilen SOM-J'nin Türkiye'nin milli muharip uçaklarında ve İHA'larda kullanılabileceğini söylemişti.

Yazarlar