SON DAKİKA
Tarih : 2022.06.27 17:37:32

Milli Muharip Uçak İçin Bir Teknoloji Daha Yerlileşti!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk Kuş Çarpma Test Tesisi kapılarını basına açtı. Özgün hava aracı projelerinin "kuş çarpma testleri" artık yurt içinde yapılacak. Türkiye savunma sanayide gösterdiği başarıları daha ileriye taşıyarak dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor.

Yerli teknoloji hamlesi kapsamında özgün hava projeleri de geliştiriliyor. Türk hava kuvvetlerinde eski F-4 ve F-16 uçaklarının yerini alması beklenen Milli Muharip Uçak gibi hava araçlarının test ve gelişimleri sürerken yeni müjde duyuruldu. Kuş Çarpma Test Tesisi ile havacılığın en büyük tehditlerinden biri olarak nitelendirilen kuş çarpmasında hava araçlarının en az zararı görmesini sağlamak için yürütülen çalışmalarda kullanılacak altyapı Türkiye'ye kazandırıldı.

Tesiste, çeşitli kütlelerde jel formda oluşturulmuş kuş kalıplarının top sistemine benzer bir yöntemle fırlatılması sonucu hava aracı bileşeninin aldığı hasar tespit edilecek. Elde edilecek test verileri hava aracının tasarımına yansıtılacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Yapısal Test Müdürü Ömer Faruk Türkmen, AA muhabirine, açıklamalarda bulundu. Üreticilerin hava araçlarını iki koşulda test etmesi gerektiğini belirten Türkmen, şöyle konuştu: "Hava aracını kaza dayanım ve beka açısından sertifiye etmeleri gerekiyor. Bu da temel olarak jelatinin atılması, çarpma sonrasında sıkıntı yaşanmaması durumunda sertifika alınmasıyla tamamlanıyor. İkincisi ise tasarımlarımızı mükemmelleştirmek için yaptığımız çalışma. Attığımız jelatinin ağırlığı, boyutu, hacmi, geometrisi, çarpma hızı, çarptığı zaman oluşturduğu etki, gerilimi, kuvveti hatta çarptıktan sonra jelatinin dağılmasını, uçağın aldığı şekli, bütün her şeyi kaydedebiliyoruz, ölçebiliyoruz. Bu datalar, bilgisayarlı ortamda yani simülasyon yapılan ortamdaki dataların iyileştirilmesi için kullanılıyor. Bu datalarla birlikte tasarımı bir üst seviye taşıyabiliyorsunuz, iyileştirebiliyorsunuz, değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede 'Bu olmadı, diğerine geçelim' şeklinde değil, tasarım ve ölçümle sonuca ulaşabiliyoruz."

Yazarlar