SON DAKİKA
Tarih : 2023.04.22 17:59:35

Milli Muharip Uçak İçin Tören Tarihi Belli Oldu

Milli Muharip Uçak'ın 1 Mayıs'ta motoru çalışır vaziyette hangardan çıkış yapacağı öğrenildi. Aynı gün HÜRJET ile ANKA-3'ün de ilk uçuşlarını yapması bekleniyor. “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında prestij projelerimizden Milli Muharip Uçak (MMU)'ın 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkışı (roll-out) planlanmış, aynı gün HÜRJET ile ANKA-3'ün de ilk uçuşlarını gerçekleştireceği bildirilmişti. Ancak 6 Şubat depremleri nedeniyle bu takvim kısa bir süre ertelendi. MMU'nun hangardan çıkacağı günün, 1 Mayıs 2023 olduğu öğrenildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ)'nin, Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkışı için 1 Mayıs’ta TUSAŞ tesislerinde tören düzenlemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı tören için hazırlıklar devam ediyor. Milli Muharip Uçak'ın motor çalıştırıp taksi yapacağı törende, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli Muharip Uçak'a isim vermesi bekleniyor. MMU için ortaya atılan isimlerden biri ise 'TÜRK YILDIZI'. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce T625 helikopterine 'GÖKBEY' adını vermişti.

MMU'DA İLK UÇUŞ 2024'E KALABİLİR

1 Mayıs'ta hangardan çıkış yapacak ve tekerlekleri üzerinde pist üzerinde dolaşacak olan MMU'nun uçuş tarihiyle ilgili de önemli gelişmeler yaşanıyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, daha önce Milli Muharip Uçak'taki çalışmaların çok hızlı ilerlediğini bildirmiş ve 2025'te uçması planlanan uçağın daha önce tamamlanarak, 2023 yılı sonunda gökyüzünde olacağını açıklamıştı. Ancak önceki gün Habertürk yayınına katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ilk uçuşun 2024’e kayabileceğini bildirdi. Başkan Demir, “MMU’nun ilk uçuşunun 2024’e sarkması çok muhtemel. Biz, emniyetli olmayan hiçbir şeyin yapılmasını istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

GÖZLER HÜRJET VE ANKA-3'TE

1 Mayıs'ta Milli Muharip Uçak'ın yanında eğer yer testleri tamamlanırsa HÜRJET ve ANKA-3'ün de ilk uçuşlarını yapması bekleniyor. HÜRJET, 2 Şubat'ta motor çalıştırmıştı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, önceki gün yaptığı açıklamada, bir aydan daha kısa bir süre içinde HÜRJET'in ilk uçuşunu yapacağını duyurmuştu. Demir, şunlar söylemişti: “HÜRJET bir aydan daha az bir süre içinde ilk uçuşunu yapacak. Envantere girişi için 3-4 sene üzerine koyacaksınız. Çünkü bizim yerlileştirme olmazsa olmazımız. İlk hedefimiz bunun bir eğitim uçağı olması. Onlar iki pilotlu oluyor. Bir adım sonra ise yakın destek uçağı haline getireceğiz; yani silahlandıracağız. Silahlı versiyonunun da TCG Anadolu üzerinde görev yapmasını bekliyoruz.”

Yazarlar