SON DAKİKA
Tarih : 2022.12.12 14:22:35

Milli Muharip Uçak’ın Kaska Entegre Kumanda Sistemi

Milli Muharip Uçak (MMU) için milli imkanlarla Kaska Entegre Kumanda Sistemi geliştirme çalışmaları, ASELSAN bünyesinde devam ediyor. Doğru nişan almak ve buna yönelik imkânları kullanmak insanlığın varoluşundan bu yana hayatta kalma mücadelesinde önemli bir yer tutmuştur.

Tarihte part atışı veya en iyi şekilde uygulayan millet olması sebebiyle Türk atışı olarak bilinen ve atın üstünde giderken 180 derece geriye dönüp ok atışı yapma tekniği, milletimize girdiği savaşlarda önemli bir avantaj sağlamıştır. Kaska entegre sistemler, kullanım amacı benzer olsa da kumanda sistemi, nişangah sistemi veya gösterge sistemi olarak farklı isimlerle anılabilmektedir. Kaska entegre nişangah sistemlerinin geçmişine baktığımızda karşımıza ilk örnek olarak Albert Pratt tarafından 1916 yılında alınan patent çıkmaktadır. Patentte kask içerisine yerleştirilmiş bir silah, kullanıcının gözünün önüne inen bir nişangah ve ateşleme mekanizması bulunmaktadır.

Patentte yer alan bazı konular günümüzde de geçerliliğini koruduğu için bu tür sistemlerin atası kabul edilmektedir. Kaska entegre kumanda sistemleri, aviyonik, optik, mekanik, bilgisayar, kontrol, robotik, insan mühendisliği, ergonomi ve biyodinamik gibi çok farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını zorunlu kılan sistemlerdir. Kaska entegre kumanda sistemlerinde, pilotların uçuş ve görev esnasında ihtiyaç duyduğu özet bilgi gözlerinin önüne getirilmektedir.

Yazarlar