SON DAKİKA
Tarih : 2022.02.07 15:01:15

Milli Muharip Uçak ve MİUS Savaş Konseptlerini Değiştirecek!

Milli Teknoloji Hamlesi'nin en önemli meyveleri arasında yer alan Milli Muharip Uçak ve MİUS'te çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Türk İHA-SİHA'larının özellikle Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da gösterdikleri üstün başarılar dünya basınında 'Oyun değiştirici' araçlar olarak anılırken, Milli Muharip Uçak ve MİUS yeni dönemde zaten dünyanın en önemli orduları arasında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük caydırıcı güçleri olacak.

Hava muharebelerinde devrim yaratacak bu iki aracın özellikleri ise çok konuşulacak cinsten… Dünya basınının 'Savaşlarda oyun değiştirici' ve 'Hava muharebelerinde yeni konsept' diyerek duyurduğu Türk İHA ve SİHA'larının ardından Türkiye, 'Milli Teknoloji Hamlesi'ni Milli Muharip Uçak (MMU) ve Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ile taçlandıracak.

BAŞKAN ERDOĞAN 'MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ'Nİ BAŞLATTI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'nin amacı Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda 4. Sanayi devrimi ürün ve teknojilerinin üssü olmaktır" sözleriyle duyurduğu ve her fırsatta vurguladığı 'Milli Teknoloji Hamlesi, ulaştırmadan otomotiv sanayine, enerjiden uzay araştırmalarına, sağlık sektöründen savunma sanayine kadar hemen hemen her alanda meyvelerini veriyor.

MMU VE MİUS GÖK VATAN'A DAMGA VURACAK

Türkiye'nin savunma sanayii, son yıllarda yaptığı atakla ithal eden konundan artık NATO ülkelerine ihracat yapar konuma yükseldi. Terörle mücadelede, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Türk İHA-SİHA'larının gösterdikleri üstün başarılar, TUSAŞ'ın üreteceği MMU (Milli Muharip Uçak) ve BAYKAR'ın duyurduğu MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ile birlikte sürecek.

'MİUS' PROJESİ NEDİR?

Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), Türk savunma sanayinin önemli firması Baykar tarafından duyurulan ve tasarım aşamasında olan TURBOFAN motorlu insansız savaş uçağı projesidir. Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS projesinde hedefin ilk prototip uçuşunun Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında gerçekleştirmek olduğunu açıkladı. BAYKAR Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS'in 12 yıllık bir hayal olduğunu vurgulayarak projeyi şu sözlerle anlattı:

"HAVA SAVAŞLARINDA KONSEPT DEĞİŞECEK"

'Akıncı'nin seri üretime geçip olgunlaşmasıyla birlikte son dönemde çalışmalarımız MİUS'a odaklandı. Halihazırda bu çalışmayı yürüten birkaç ülke var. İnsansız savaş uçaklarımızın aynı SİHA'larımızda olduğu gibi hava muharibi konseptini değiştireceği, gelecekte 5. nesil savaş uçaklarının yerini alacağı öngörülüyor. MİUS projemizde aynen Bayraktar TB3'te olduğu gibi tümüyle özkaynaklarımızla yürütüyoruz.'

Yazarlar