SON DAKİKA
Tarih : 2024.06.22 02:02:21

Motoru Alev Alan Boeing Uçağı Acil İniş Yaptı

Hindistan’da Malezya Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi uçak, motorunun alev alması nedeniyle acil iniş yaptı. Haydarabad’daki Rajiv Gandhi Uluslararası Havalimanı’ndan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a doğru hareket eden Malezya Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının motorunda, kalkıştan kısa süre sonra yangın çıktı.

İçinde 138 yolcunun bulunduğu ‘MH199’ sefer sayılı uçak, bunun üzerine acilen havalimanına geri döndü. Güvenli iniş yapan yolcu uçağını, çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi karşıladı.

Ne olmuştu?

Bu yılın başında bir Boeing 737 Max’in acil çıkış kapısı kalkıştan kısa bir süre sonra gövdesinden kopmuştu. Sonrasında birçok havayolu şirketi Boeing kullanımını askıya almıştı. Benzer sorunlar art arda gelmeye devam etmişti.

Boeing tedarikçisi Spirit AeroSystems’in eski kalite denetçisi 45 yaşındaki Dean, ‘737’lerin üretim hattının üst düzey kalite yönetimini ciddi şekilde suistimal ettiği’ iddiasıyla Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) şikayette bulunmuştu. Dean bunun üzerine hayatını kaybetmişti. Boeing’in eski çalışanı John Barnett da martta ölü bulunmuştu. Barnett da benzer bir şekilde ölmeden önce Boeing’e karşı açılan bir davada ifade veriyordu. Barnett 2019’da BBC’ye, baskı altındaki işçilerin üretim hattındaki uçaklara kasıtlı olarak standartların altında parçalar taktığını söylemişti.

Ayrıca oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar ortaya çıktığını, bunun da acil durumlarda dört solunum maskesinden birinin çalışmayacağı anlamına gelebileceğini belirtmişti.

Yazarlar