SON DAKİKA
Tarih : 2021.10.26 15:16:20

NASA’nın Elektrikli Uçağı, 2022’de İlk Uçuşunu Yapacak

Yeni gelen bilgilere göre NASA, elektrikli uçağı X-57 Maxwell'in ilk test uçuşunu gelecek yıl gerçekleştirecek. Son yıllarda hava kirliliğinin artması nedeniyle artık sıfır emisyonlu taşıtlar hayatımıza girmeye başladı. Otomobillerde karşımıza çıkan elektriklenme süreci, gelecekte hava taşıtlarına da sıçrayacak. Elektrikli uçaklar konusunda birçok şirket şimdiden çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri de ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA).

İLK UÇUŞ 2022'DE

NASA, gelecek yıl Kaliforniya'daki Mojave çölünde, yeni nesil elektrikli uçaklarla ilgili çalışmalarda aşama kaydetmeyi planlıyor. Yaklaşık 10 yıldır elektrikle çalışan bir uçak üretmek için çalışan NASA, X-57 Maxwell isimli uçağın ilk test uçuşunu gelecek yıl gerçekleştirecek.X-57 Maxwell'in gelişimi, beş yıl önce NASA mühendislerinden oluşan bir ekibin bir İtalyan Tecnam P2006T'yi yalnızca pil gücüyle çalışacak şekilde dönüştürmek istemesiyle başladı. Ekip; yakın zamanda Kaliforniya'daki Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi'nde yüksek voltajlı fonksiyonel yer testlerine başladı. NASA Başkanı Bill Nelson, uçağın "fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak, daha az kirlilik ve maliyet için" geliştirildiğini söyledi.

X-57 MAXWELL TEKNİK DETAYLAR

NASA'nın konsept görüntülerinde görüldüğü gibi X-57 Maxwell, tamamlandığında ortalama uçaklardan daha ince kanatlara sahip olacak. Bunun nedeni ise uçağın dikey iniş ve kalkış (eVTOL) yapabilmesi. Uçağın her iki kanadında da yerden yükselmesine yardımcı olmak için pervaneli altı elektrik motoru bulunuyor. Ayrıca uçak, uçabilmek için kanatlarının ucundaki iki büyük motordan güç alacak.

Yazarlar