SON DAKİKA
Tarih : 2019.04.02 14:53:10

Nasa ve MIT, Yeni Bir Tür Uçak Kanadı Geliştirdi

Ortaklaşa bir araştırma gerçekleştiren NASA ve MIT araştırmacıları, uçuş ve uçak üretim maliyetlerini önemli derecede düşürecek yeni bir tür kanat geliştirdiler. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) bağlı bir mühendis ekibi, yeniden şekillendirilebilen yeni bir tür kanat geliştirdiler. Son derece hafif, buna karşın oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan yeni kanat türü, uçak üretim, uçuş verimi ve bakım masraflarını ciddi şekilde aşağıya çekebilir. NASA'da bir araştırma mühendisi olarak görev alan Nicholas Cramer tarafından konuyla ilgili olarak yazılan makale, Smart Materials and Structures dergisinde yayınlandı.

Halihazırda kullanılan kanatlarda birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen yüzeyler bulunurken, yeni geliştirilen kanat sistemi hem esnek hem sert yapısı sayesinde tamamen deforme olabiliyor.Araştırmaya göre kanatlar ister metal ister kompozit malzemeden yapılmış olsun, standart standart konvansiyonel tasarımlara göre daha hafif olduğu için uçuşlar sırasında enerji verimliliği açısından oldukça önemli bir etki sağlayabilir. Makalede yazan bilgilere göre kauçuğun metreküp başına yoğunluğu 1500 kilogramken, yeni kanat türü için oluşturulan kafesin yoğunluğu metreküp başına 5.6 kilogram.

Araştırma ekibinden Benjamin Jenett, kalkış, iniş, manevra ya da düz seyir gibi standart bir hava uçuşunun her evresi için optimum kanat parametrelerinin farklı olduğunun altını çizerken, bu nedenle mevcut kanatların belli bir parametre göre değil, bir ortalamaya göre tasarlandığını dile getirdi. Bununla birlikte yeni geliştirilen kanat teknolojisi, isteğe göre deforme olabildiğinden uçuşun her evresi için maksimum verim sağlayabilecek şekli elde edilebiliyor.

Yazarlar