SON DAKİKA
Tarih : 2019.07.08 12:46:12

Otonom Uçak Bir İlki Gerçekleştirdi

Yolcu uçaklarının iniş sistemi ile ilgili araştırmalarını sürdüren Münih Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, otonom uçak ile tamamen kontrolden bağımsız şekilde iniş yapabileceğini açıkladı.

Otonom uçak pilottan bağımsız şekilde başarılı iniş yaptı

Uçakların havaalanına iniş yaptığı sırada, uçak otomatik iniş yapsa bile havaalanının radyo frekanslarının yardımıyla iniş yapabiliyor. Ancak birçok küçük havalimanında bu frekans özelliği bile bulunmadığından otomatik inişler gerçekleştirilemiyor. Münih Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları ise otonom uçak için bilgisayar ve GPS kombinasyonunu başarıyla sağlayarak tamamen bağımsız iniş senaryosunu test etti. Bu teknoloji uçağın rotası için GPS kullanıyor, ancak sis veya yağmur gibi olumsuz hava koşullarında kızılötesi kameralarla pistin yerini tespit etmek ve konumunu doğru bir şekilde algılamak için kullanıyor. Olumsuz herhangi bir durum için de hata payı hesaplayıp buna göre yeni iniş senaryosu oluşturuyor.

Proje henüz geliştirme aşamasında olsa da, otonom uçak sektörü için umut verici görünüyor. Mayıs ayı sonlarında yapılan bir deneme inişi tahmin edilenden daha başarılı oldu. Uçak pisti uzun bir mesafeden tanıdı ve pilotun kontrolü altına girmeden başarılı şekilde iniş yaptı. Yeterince gelistirilirse, sistem serbest iniş yapmayı neredeyse her havaalanında mümkün hale getirebilir. Pilotların daha rahat bir uçuş yapması sağlanabilir ve iniş desteği için insan kontrolüne gerek kalmayabilir.

Yazarlar