SON DAKİKA
Tarih : 2021.01.28 16:08:44

Pandemi Döneminde İstanbul, Global Otel Zinciri YOTEL’in Yükselen Yıldızı Oldu

Dünya turizminin derinden etkilendiği pandemi döneminde, küresel otel zinciri YOTEL İstanbul Havalimanı’na yaptığı yatırımın meyvelerini topladı. Grubun diğer otelleri arasında doluluk oranları ve gelirleri ile yıldızlaşan YOTEL İstanbul, 2021 yılında da cirosunu yüzde 50 büyütmeyi hedefliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel pandemi salgını, dünya turizmine ciddi zararlar verdi. Salgın süresince sektördeki birçok oyuncu ciddi doluluk sıkıntısı yaşarken, bazı istisnalar sektöre umut vermeye devam ediyor.

YOTEL de bu umut verici istisnalardan biri olarak dikkat çekiyor. Dünya genelinde 17 aktif otel ile hizmet veren YOTEL, 2019 yılından bugüne İstanbul Havalimanı’nın hem kara hem de hava bölümlerinde YOTEL ve YOTEL Air markaları ile hizmet veriyor. 2020 yılında tüm dünya turizminin derinden etkilendiği bu süreçte, YOTEL İstanbul’daki doluluk oranları ve ciroları ile ayrışarak grubun yıldızı olmayı başardı. Üstelik YOTEL İstanbul Havalimanı Genel Müdürü Bora Göymen 2021 yılına da ciddi büyüme hedefleri ile giriyor.

İstanbul Havalimanı, YOTEL İstanbul Havalimanı’nı grup içinde zirveye taşıdı

YOTEL İstanbul Havalimanı’nın 2020 yılındaki başarısında dünyanın en büyük transit merkezlerinden biri olan İstanbul Havalimanı’nın performansının payı büyük. Koronavirüs salgını nedeniyle havalimanlarındaki yolcu sayılarında düşüş yaşanmasına rağmen Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan İstanbul Havalimanı 2020 yılında 23,4 milyon yolcu ile Avrupa’nın zirvesinde yer aldı. Pandemi döneminde Avrupa’daki havalimanları arasında yapılan değerlendirmede 2020 yılında 23,4 milyon yolcuya hizmet veren İstanbul Havalimanı, Londra Heathrow ve Almanya’nın en büyük havalimanı Frankfurt Havalimanı’nı geride bıraktı. Havalimanında yer almanın avantajı ile 2020 yılını sektör ortalamasının üzerinde kapatan YOTEL yetkilileri 2021 yılında turizm sektöründe ciddi bir hareketlilik olacağı görüşünde.

Uzun transit saatleri ve ertelemeler güvenli konaklamaya talebi arttırdı

Birinci sınıf lüks havayolu seyahati kavramını fonksiyonel, modern ve yüksek teknolojik alt yapı ile birleştirdikleri kendine özgü bir tasarım anlayışına sahip olduklarını söyleyen YOTEL İstanbul Havalimanı Genel Müdürü Bora Göymen, 2021 yılı için öngörülerini paylaştı. 2020 yılının zorluklarına rağmen müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı, IGA’daki özel konumu ve farklı konseptleri ile yılı kötü kapatmadıklarını anlatan Göymen, “Pandemi süreci misafirlerimizde yeni alışkanlıklar ve beklentiler oluşmasına sebep oldu. Yolcular artık tanımadıkları kişiler ile temas etmek istemiyor ve en kısa sürede varmak istedikleri noktaya varmak istiyorlar. Uzun transit saatleri veya ertelenmeler sonucu misafirlerimizin yakında ve güven duyabilecekleri bir mekânda bekleme ihtiyaçları doğdu.

YOTEL İstanbul’un da yolculara sunduğu avantaj burada devreye giriyor. Yolcular pandemi sürecinde Covid-19 salgını ile yüz yüze gelme riskini azaltmak amacı ile havalimanından dışarı çıkmak istemedikleri için YOTEL’i tercih ediyorlar. YOTEL İstanbul, İstanbul Havalimanı ile aynı tarihte açıldı ve 2019 senesinin ilk 3 ayında açık olmadığı için sadece 9 aylık bir operasyon dönemi geçirdi. 2020’de de karşımıza çıkan pandemiden dolayı yine 3 aylık bir kapanma süreci yaşayan otelimiz, bu zor şartlara rağmen 2020 senesinde hemen hemen bir sene önceki ile aynı geliri elde etti. Bununla beraber karlılıkta 2019 senesi rakamlarımızı geçmiş durumdayız.” 

Pandemide Güvenli Turizm Sertifikasını almış olan ilk otellerden biri olduk

Misafirlerin ve çalışanlarının sağlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Göymen, pandemi döneminde alınan önlemler konusunda da detaylı bilgi vererek şunları söyledi, “YOTEL olarak her zaman “güvenilirlik” sözümüzün altına imzamızı atıyoruz. Bu nedenle Covid-19 salgını döneminde YOTEL global olarak, hızlıca “SmartStay” operasyonunu başlattık. Misafirlerimizin içinin rahat olması adına, check-in'lerinden check-out'larına kadar hem kendilerini hem ekip arkadaşlarımızı korumak ve değerli hissettirmek amacıyla dünya çapındaki otellerimizin her birinde uygulanmaya başlatılan bu yeni standart, yeni önlemleri, kaynakları ve eğitimleri içeriyor. “Yeni Normal’” kavramı ile tanışılan pandemi sürecinde YOTEL İstanbul Havalimanı otelimizde de bizler hijyen ve mesafe kavramlarını tekrar gözden geçirerek otelimizin tüm gerekli alanlarında hem yeni önlemler aldık hem de yeni uygulamalar getirdik. Ayrıca otelin pek çok farklı alanlarında görevli ekip arkadaşlarımıza doğru uygulamalarda bulunabilmeleri ve tüm yeniliklerden haberdar olmaları amacı ile eğitimler düzenledik.” Covid-19 salgını sürecinde en önemli akreditasyon mercii olan Turizm Bakanlığı’nın otellerden yerine getirmesini şart koştuğu tüm yeni uygulamalar ve önlemleri tamamlayarak YOTEL İstanbul Havalimanı Turizm Bakanlığı’ndan Güvenli Turizm Sertifikasını almış olan ilk otellerden biri oldu.”

2021 yılında yüzde 50 büyüme hedefliyoruz

Öte yandan 2020 yılını beklentilerin üstünde geçiren Göymen’in 2021 yılı içinde hedefleri oldukça iddialı, “Bu yıl özellikle aşının da devreye girmesiyle turizm açısından hem dünya da hem de Türkiye’de turizm hareketliliğinin geçen yıla göre çok daha fazla olmasını öngörüyoruz. Bu hareketliliğin artmasında Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından devreye alınan ve büyük titizlikle uygulanan Güvenli Turizm Sertifikası Uygulamasının çok büyük etkisi olacak. 2021 senesi çok ümitli olduğumuz bir sene. Tabi ki ülkemizde ve dünyada aşıların başlamış olması ümitli olmamızın en önemli nedeni. Öncelikli amacımız hem kara hem hava tarafındaki otellerimizde misafir memnuniyeti odaklı, kendilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan bir hizmet sunmak. Bu sene ciroda 2020 senesindeki başarımızın üstünde bir performans göstermeyi ve %50’lik bir artış elde etmeyi hedefliyoruz.”

2021 yılı büyüme hedeflerine ulaşmak için yapacakları yeniliklere değinen Göymen, “YOTEL’in hem kara tarafında hem hava tarafında hizmet vermeyi tercih etmesinin amacı farklı misafir profillerine hizmet etmekti. Bugüne kadar da potansiyeller göz önünde bulundurulduğunda her iki tarafta da gayet iyi bir ivme ve başarı elde etmiş durumdayız. Ancak transit yolcuların sayısının yoğunluğu sebebi ile hava tarafımızda daha verimli ve dinamik bir imkan yakalamış durumdayız. Ve bu sebeple yatırımcımız İGA sayesinde hava tarafının kapasitesini artırarak daha çok yolcuya hitap edecek şekilde otelimizin kapasitesini genişleteceğiz. “ dedi.

Yazarlar