SON DAKİKA
Tarih : 2021.09.14 00:09:28

Pandemi Nedeniyle İki Kez Ertelenen Rapor Yayınlandı

Şiddetli yağmur nedeniyle 7 Ağustos 2020 yılında düşen, Dubai'den Kozhikode'ye giden Air India Express uçağı, ilgili rapor nihayet yayınlandı. Uçak Kaza Soruşturma Bürosu nihayet “07 AĞUSTOS 2020'DE KOZHIKODE'DE M/S AIR INDIA EXPRESS B737-800 UÇAK VT-AXH'I İÇEREN KAZA” başlıklı 257 sayfalık bir rapor yayınladı.

Pandemi nedeniyle iki kez ertelenen rapor, kamuoyu ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından merakla bekleniyordu.

Raporda belirtilen başlıca nedenler şunlardır:

Pilot Hatası

En muhtemel olanı, komutan pilotun standart operasyon prosedürlerini takip etmemesiydi, burada uçağı stabilize etmedi ve konma noktasının neredeyse 1 km ötesine indi.

Arızalı Ön Cam Sileceği

İlk başarısız iniş denemesinden sonra Komutan Pilotun ön cam sileceğinin çalışmayı durdurduğu tespit edildi. Kokpit ses kayıt cihazının çalması, iki pilot arasında hatalı silicilerle ilgili ayrıntılı bir tartışmanın devam ettiğini gösterdi.

Yönlendirme için Brifing Yok

İlk başarısız denemenin ardından, kötüleşen hava koşulları nedeniyle uçağın yön değiştirmesi için olası hava meydanları için ATC tarafından herhangi bir brifing verilmedi. Bu yine standart işletim prosedürlerinin ihlaliydi.

Olumsuz hava koşulları

Pilot, 28 pistine inmeye çalışırken ILS minimumlarında bir 'kaçırılan yaklaşma' gerçekleştirdi. Pilot tarafından ATC'ye iletilen pas geçmenin nedeni “hava, şiddetli yağmur” idi. Bununla birlikte, yağmurda hizmet dışı bir silecekle iniş de pisti görememeye katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Risksiz Değerlendirme

Pilot, olumsuz hava koşullarında, silecek arızalı ve pisti net bir şekilde göremeyerek iniş yapma kararı aldı. Bu, 28 numaralı pistte bir 'kaçırılan yaklaşmadan' sonra bile yapıldı. Yakınlarda alternatif hava limanları mevcuttu ve gemide yeterli yakıt vardı. Daha sonra, herhangi bir risk değerlendirmesi yapılmadan PIC, Kozhikode'ye ikinci bir yaklaşım için devam etti.

Yazarlar