SON DAKİKA
Tarih : 2020.12.08 15:35:44

Pandemide Uçak Bileti Satışları Yüzde 63 Azaldı

Korona virüsü salgını sonrası getirilen seyahat kısıtlamaları 1 Haziran'da kaldırıldı. Kasım ayına kadar bileti satın alanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 63 azaldı. En az düşüş gösteren ay yüzde 55 ile ağustos oldu. Korona virüsü hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi toplu ulaşımda da büyük azalmalara neden oldu. Uçak ve Otobüs bileti platformu turna.com'un istatistiklerine göre, 1 Haziran-30 Kasım tarihleri arasında uçak bileti satın alanlar yüzde 63 oranında azalma gösterdi.

Bu dönemde iç hat uçuşları yüzde 60 azalırken, dış hat uçuşları yüzde 81 oranında düştü. Nisan ve mayıs aylarındaki uçuş yasaklarının ardından, haziran itibariyle uçuşlara başlanmıştı. Özellikle yurtdışı uçuşlar 2019’a kıyasla önemli oranda düşüş gösterdi. Ağustos ayında tatil döneminin etkisiyle birlikte bir toparlanma yaşayan havayolu seyahatleri, en iyi ayını yaşadığı dönemde bile 2019’un yüzde 55’i oranında yolcu taşıdı. Yurtiçi uçuşlarda en iyi dönem ağustos iken dış hat uçuşlarında eylül ayı en iyi dönem olarak kayıtlara geçti.

İç hatlarda İstanbul-İzmir, İzmir-İstanbul, İstanbul-Antalya ve Antalya-İstanbul sıralamalardaki yerini korurken, 2019’da ilk 5’te yer alan İstanbul-Bodrum’un yerini Adana-İstanbul aldı. Yurtdışında en çok uçulan hatlarda 2019’un ilk 3 sırası yerini korudu. Geçtiğimiz yıl ilk 5’te yer alan Amsterdam’ın yerini Tahran, Odesa’nın yerini ise Belgrad aldı. 2020’de en popüler ülkeler sıralamasında da Almanya, 2019’da olduğu gibi 2020’de de ilk sırada yer aldı. Önceki yıl ilk 5’te bulunan Fransa’nın yerini Özbekistan’a bıraktı ve Rusya’nın popüler ülkeler sıralamasında bir sıra geriledi.

Verilere göre, pandemi döneminde uçak seyahatlerinde erkeklerin payı yüzde 54’ten yüzde 56’ya çıkarken, kadınların önceki dönemde yüzde 46 olan payı yüzde 44’e düştü. Hava yolu yolcularının yaş ortalaması da küçük bir değişiklikle 34’ten 33’e geriledi.

Yazarlar