SON DAKİKA
Tarih : 2021.11.06 01:30:24

Pilotlar İhbar Etti, FBI Harekete Geçti!

Los Angeles Uluslararası Havaalanı yakınlarında uçan pilotların yaptığı peş peşe ihbarlar, FBI ve Federal Havacılık İdaresi’ni harekete geçirdi. Havacılık camiası şok iddiayla çalkalanırken akıllardaki soru işaretleri hala aydınlatılmış değil. Washington Post’tan Jonathan Edwards, akıllara durgunluk veren olayı yazdı.

Boeing 747 ile Los Angeles üzerinde uçmakta olan bir pilot, Temmuz ayı sonlarında bir akşam kokpitten dışarı baktı ve o kadar garip bir şey gördü ki, hava trafik kontrolünü alarma geçirdi. Pilot, “Görünürde sırt roketiyle seyahat eden bir adam var” dedi. Bu ihbar sonrasında uyarı verildi. Bir hava trafik kontrolörü, “Dikkatli olun” dedi. “Sırt roketli adam geri döndü.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

28 Temmuz’da yaşanan olay, bir yıldan kısa bir süre içinde, Los Angeles Uluslararası Havaalanı yakınlarında uçan bir pilotun, birinin sırt roketiyle dolaştığını bildirdiği üçüncü olaydı. Her üç olay da FBI ve Federal Havacılık İdaresi’ni harekete geçirdi ve soruşturma başlatılmasına neden oldu. Sırt roketi üreticileri de dahil olmak üzere havacılık camiası, birinin nadir bulunan bir öğeyi nasıl ele geçirebileceği, bir tanesiyle nasıl havalanabileceği ve binlerce fit yükseklikte uçabileceğine dair teorilerle dolup taşıyordu.

Roketli adamın ilk görülmesinin üzerinden 14 aydan fazla bir süre geçmişken, federal müfettişlerin hala kesin cevapları yok. Ancak bu hafta FBI, sırt roketinlerini içermeyen yeni bir teori ortaya koydu: Sırt roketli adamın, başından beri bir balon olabileceği ortaya çıktı. Muhtemelen, 1993 tarihli Tim Burton filmi “The Nightmare Before Christmas”ın ana karakteri olan uzun boylu Jack Skellington gibi şekillendirilmiş bir balon… Sırt roketli adama dair yapılan yapılan ilk ihbar, 30 Ağustos 2020’de Los Angeles Uluslararası Havalimanı’na inmek üzere olan bir American Airlines pilotundan geldi. Ticari bir pilot, ikinci ihbarı yaklaşık altı hafta sonra, 14 Ekim’de yaptı, yerden bir milden yani 1.6 kilometre daha yüksekte birini gördüklerini söyledi.

ŞÜPHE UYANDIRDI

En başından beri, birkaç havacılık uzmanı konuya şüpheci yaklaştıklarını söyledi. “Çok fazla sırt roketi yok ve birini ele geçirmek zor” dediler. Los Angeles merkezli JetPack Aviation şirketinin CEO’su David Mayman, seans başına 4 bin 950 ABD Doları karşılığında beş uçuş dersi veriyor. Mayman, Los Angeles Times’a yaptığı açıklamada, şirketinin kullanılmadıkları zaman roketleri devre dışı bıraktığını söyledi. Şirketin, uçak yakıtı veya dizelle beslenip altı modifiye turbo jet motoruyla çalışan JB-11 roketi 50 kilogram ağırlığında, saatte 200 kilometre hıza çıkabiliyor ve 10 dakika süreyle çalışabiliyor. Mayman, bir kullanıcı roketlerden birini ele geçirse bile, teknolojik sınırlamalar göz önüne alındığında, pilotlar tarafından bildirilen 3 bin ila 6 bin feet irtifaya yakıt bitmeden ulaşmanın zor olacağını söyledi. Şirkete ait sırt roketlerinin teknik tavanı 15 bin fit, ancak yakıt sınırlamaları nedeniyle, bin ila bin 500 fit’e ulaşabiliyor.

“MEVCUT TEKNOLOJİYLE ÇOK OLASI DEĞİL”

Mayman, ilk ihbarın ardından Associated Press’e “Mevcut teknolojiyle çok olası değil” dedi ve ekledi: “Şaşırmaya açığım. Ancak, zemin seviyesinden 3 bin feet’e kadar uçup sonra tekrar aşağı inebilecek bir teknoloji üzerinde çalışan kimse olduğunu düşünmüyorum.” Uzmanlar, pilotların aslında insansız hava araçları veya balonlar gördüklerini tahmin ediyor. Federal müfettişler, birinin sırt roketi ile uçtuğunu gören başka bir tanık bulamadı. Federal Havacılık İdaresi, açıklama yaparak “Şimdiye kadar bu gözlemlerin hiçbiri doğrulanmadı” dedi.

Ancak FBI, Los Angeles Polis Departmanı’ndan soruşturmalarını ilerleten bir video aldı. Los Angeles Polis Departmanı’ndan bir helikopter ekibi, rutin bir devriye uçuşu sırasında, roketli adam ikinci kez ihbar edildikten yaklaşık iki hafta sonra, Kasım 2020’nin başlarında Hollywood Tepeleri’nin üzerinde gerçek boyutlu, insan şeklinde bir balonun görüntülerini çekti. Balon, “The Nightmare Before Christmas” filmindeki Jack Skellington’a benzeyecek şekilde tasarlanmış gibi görünüyordu.

PİLOTLAR BALON MU GÖRDÜ?

Polis departmanı, görüntüleri aylar önce federal müfettişlere verdi ve bu, pilotların ne gördüğüne dair yeni bir hipotezin parçası haline geldi. FBI ve FAA, LAPD görüntülerine yanıt veren açıklamalarda, “Mantıklı teori, pilotların balon görmüş olabileceğidir” ifadelerini kullandı. Emekli bir pilot ve havacılık danışmanı olan Ross Aimer için bu çok daha mantıklı. Aimer, KNBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, muhtemelen gördüklerinin balon olabileceğini açıklıyor” dedi. Aimer, pilotların dürüst ihbarlarda bulunduğunu ancak yanıldıklrını düşündüğünü söyledi. Ne kadar hızlı seyahat ettikleri göz önüne alındığında, gördükleri nesneyi yalnızca bir bakışta yakalayabilirlerdi. “Öncekilerin de balon olma ihtimali çok yüksek ve pilotlar onları sırt roketli adam sanmış olabilir. Bu hem benim hem de havacılık camiası için daha iyi bir açıklama.” Ancak ihbarlara karşı herkes bu kadar kuşkucu değildi. İlk ihbarı yapan American Airlines pilotu, bölgedeki bir JetBlue Airways uçuşunı yapan başka bir pilot tarafından desteklendi. Pilot, “Az önce yanımızdan roketle geçen bir adam gördük” dedi. Hava trafik kontrolörünün yanıtı ise, “Sadece Los Angeles’ta olur” oldu. Ya da belki, orada bile olmaz.

Yazarlar